Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: „Măcelarul din Lyon“, agent BND


Buletinul de identitate regăsit în arhivele Ministerului de interne bolivian
Buletinul de identitate regăsit în arhivele Ministerului de interne bolivian

Barbie a fost recrutat de BND în 1966, primind numele conspirativ „Adler“.


Săptămîna trecută am relatat despre comisia de experţi care va redacta o analiză critică a istoriei Serviciului Federal de Informaţii Externe (Bundesnachrichtendienst - BND). Evenimentul a fost comentat pe larg în mass-media germană, iar demersul a fost salutat la unison şi calificat drept unic în Europa. Asta într-adevăr este aşa, mai ales că deceniul care a precedat înfiinţarea BND-ul poartă amprenta unor „specialişti“ care proveneau direct din structurile aparatelor represive naziste.

În perioada începerii războiului rece unele state occidentale mizau pe fanatismul anticomunist al unor extremişti de dreapta, crezînd că aceştia vor deveni o forţă ofensivă care va contribui la slăbirea blocului sovietic. Amănuntele din trecutul politic al acestor persoane au fost ignorate cu bună ştiinţă. De acest context al ambiguităţilor politice asumate de către puterile occidentale au profitat şi unii legionari, care s-au bucurat la un moment dat de sprijin logistic în lupta contra comunismului.

Tocmai această greşeală a occidentalilor a devenit mai tîrziu un argument în construirea unei mitologii istorice a legionarilor din România.

În Germania federală şeful primului serviciu secret fusese Reinhard Gehlen, un fost ofiţer nazist din cadrul structurilor serviciului secret hitlerist. Zece ani, din 1946 pînă-n 1956, „organizaţia Gehlen“ a preluat numeroşi ofiţeri nazişti, inclusiv persoane compromise din cauza participării lor la Holocaust. Mai mult. În ultimul număr, revista „Der Spiegel“ a dezvăluit că şi din agenţii serviciului condus de Gehlen mulţi erau implicaţi în crimele de război şi contra umanităţii, patronate de regimul totalitar al lui Adolf Hitler.

Astfel, una din figurile notorii ale Gestapo-ului, devenise agent BND în Bolivia. Este vorba despre Klaus Barbie, supranumit „măcelarul din Lyon“. În perioada 1942-1944, Barbie a activat la Lyon. După război a fugit în Bolivia, unde a trăit sub numele fals Klaus Altmann.

Coperta ultimului număr al revistei Der Spiegel 3/2011
Din documentele citate de revista „Der Spiegel“ rezultă că Barbie fusese recrutat de BND în 1966, primind numele conspirativ „Adler“. Agentul a fost folosit ca o sursă politică şi a furnizat BND-ului cel puţin 35 de rapoarte informative. Revista susţine că BND-ul s-a debarasat în ultimă instanţă de Barbie, deoarece serviciul de informaţii se temea că „Adler“ ar putea fi deconspirat ca fost nazist.
XS
SM
MD
LG