Linkuri accesibilitate

Marian Lupu despre relațiile moldo-române (Evenimentul zilei)


Benzinarii și protestul popularizat de Facebook

Declaratiile facute presei de liderul interimar de la Chisinau pe tema relatiilor dintre Romania si Republica Moldova figureaza in editia electronica a ziarului Evenimentul zilei. Stirea citeaza Agerpres si reproduce cu minime comentarii pozitiile exprimate de Marian Lupu. In primul rand, afirmatia ca relatiile dintre cele doua state nu ar trebui sa se intemeieze doar pe declaratia politica semnata de Mihai Ghimpu si Traian Basescu in aprilie anul trecut, la Bucuresti. Ar fi nevoie de acelasi pachet de aranjamente politico-legale cu cele pe care Romania le-a semnat cu statele vecine.

Evenimentul zilei
citeaza si cuvintele prin care Marian Lupu isi argumenteaza viziunea: tratatul politic ar pune niste puncte pe i dupa zeci de ani si ar elimina nu doar umbrele din relatiile bilaterale, ci si falsele argumente sub care se baricadeaza anumiti politicieni. Cotidianul de la Bucuresti reaminteste apoi succint ca subiectul tratatului de baza a minat substantial dialogul dintre cele doua capitale in perioada 2001-2009. In acelasi timp insa, se mai precizeaza in Evenimentul zilei, in programul de guvernare al Aliantei pentru Integrare Europeana nu este prevazuta in mod expres semnarea unui tratat politic, ci se mentioneaza doar consolidarea cadrului juridic bilateral, pornind de la interesele ambelor state.

Comentatorul ziarului Adevarul, Grigore Cartianu, scrie astazi despre multblamata recalculare a pensiilor militarilor romani. Potrivit noii legislatii in domeniu, o parte dintre ei primesc pensii diminuate, iar televiziunile le gazduiesc generos protestele. Grigore Cartianu cauta sa fie obiectiv: nu e o bucurie ca militarii vor avea pensii mai mici. In acelasi timp insa nu trebuie uitat ca guvernarile anterioare au oferit acestei bresle avantaje la care angajatii civili nici n-ar putea visa, desi muncesc cu zece ani mai mult decat cadrele militare si, deci, cotizeaza mult mai mult. Pe de alta parte, multi ofiteri s-au pensionat anticipat in conditii de pensionare deosebit de avantajoase, pentru ca armata trebuia sa-si reduca drastic efectivele, inainte de intrarea in NATO. “In concluzie, se incheie articolul din Adevarul, pana sa deplangem soarta pensionarilor militari, n-ar strica sa vedem ce facem cu civilii”.

Tot despre proteste si in Evenimentul zilei – cele din benzinarii, unde unii conducatori auto cumpara cantitati foarte mici si platesc cu sacose de maruntis. Ei taxeaza astfel cresterea preturilor la carburanti. Inedita forma de protest, popularizata prin Facebook si Twitter, i se pare lui Sorin Ionita mai degraba o forma de divertisment decat o actiune civica.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG