Linkuri accesibilitate

Demonstrații la Tunis împotriva componenței guvernului de unitate națională


Poliția dispersează demonstranții la Tunis
Poliția dispersează demonstranții la Tunis

Menținerea în cabinet a unor miniștrii din fosta administrație stîrnește protestele opoziției și sindicatelor.

Poliţia din Tunisia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un protest în centrul capitalei faţă de noul guvern de unitate naţională. Guvernul incluzând lideri ai opoziţiei a fost anunţat luni, la câteva zile de la înlăturarea de la putere a preşedintelui Zine el-Abidine Ben Ali vinerea trecută, după săptămâni de proteste violente.

Dar reprezentanți ai vechiului regim şi-au păstrat funcţiile în guvernul de unitate naţională anunţat de premierul Mohamed Ghannouchi, fapt care a trezit nemulţumiri.

Câteva sute de suporteri ai partidelor de opoziţie şi sindicatelor au protestat paşnic în centrul capitalei Tunis, dar demonstraţia lor a fost curmată de poliţie. „Noul guvern este o ruşine şi o insultă la adresa celor care şi-au vărsat sângele la revoluţie”, a declarat agenţiei Reuter un participant la demonstraţie.

Premierul Ghannouchi a apărat însă guvernul de unitate naţională spunând că unii miniştri au fost păstraţi pentru că este nevoie de ei la pregătirea alegerilor aşteptate în următoarele două luni.

"Sarcina guvernului va fi tranziţia către democraţie prin reformarea legislaţiei şi pregătirea unor alegeri libere şi corecte organizate de o comisie independentă şi monitorizate de observatori internaţionali”, a spus Ghannouchi la o conferinţă de presă.

El a respins sugestiile că regimul autoritar de 23 de ani al preşedintelui înlăturat va fi perpetuat sub o altă formă.

Săptămânile de proteste faţă de sărăcie şi şomaj care au dus la înlăturarea preşedintelui Ben Ali au fost declanşate de un tânăr de 26 de ani care şi-a dat foc în semn de protest faţă de lipsa unui loc de muncă.

Ministrul de interne Ahmed Friaa a declarat luni televiziunii de stat că 78 de oameni au murit în timpul revoltei, iar distrugerile se ridică la 2 miliarde de dolari

Premierul Ghannouchi a promis eliberarea tuturor prizonierilor politici, pedepsirea celor vinovaţi de uciderea protestatarilor şi celor suspectaţi de corupţie. „Circumstanţele sunt extrem de dificile, dar, dacă reuşim, putem face un mare pas înainte”.

Primul ministru a promis ca noul guvern să înceapă un dialog cuprinzător cu societatea civilă şi să permită libertatea de expresie, alături de măsuri menite să restabilească stabilitatea şi să îmbunătăţească situaţia economică.

Agenţia Reuter relatează că valul de proteste din Tunisia a dat naştere unor temeri că tulburările se pot răspândi şi în alte ţări arabe cu regimuri autoritare. Evenimentele din Tunis au afectat bursele şi pieţele valutare din Iordania până în Maroc.

În Egipt, doi oameni şi-au dat foc în ultimele două zile în faţa parlamentului de la Cairo, se pare în semn de protest faţă de condiţiile de trai, după exemplul studentului tunisian. Cazuri asemănătoare au fost semnalate în Algeria şi Mauritania.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG