Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria face presiuni pentru Schengen


Țvetan Țvetanov: „Putem asigura o frontieră impenetrabilă pentru procesele de imigrare care au loc în întreaga Europa”


Cu mare majoritate, Parlamentul din Sofia a adoptat săptămîna trecută o declarație prin care sprijină politica guvernului de aderare la zona Schenghen.

Boiko Borisov, primul ministru și lider al partidului de guvernâmînt GHERB, a declarat că, spre deosebire de București, Sofia a adoptat o strategie mai moderată fața de criticile Uniunii și va îndeplini cât mai repede toate recomandările conținute în scrisoarea franco-germană.

Ministrul de externe, Nikolai Mladenov, a declarat că guvernul nu intenționează să modifice planul său „Schenghen”. Acțiunile în aceasta direcție sînt urmărite și coordonate zilnic de către Ministerul de externe și cel de interne, astfel încăt în martie vor fi îndeplinite toate criteriile tehnice.

Vor fi depuse eforturi suplimentare ca raportul Comisiei europene de monitorizare în domeniul justiției și internelor să fie unul pozitiv. Adunarea populară va întreprinde demersuri către parlamentele țărilor membre în care va expune ultimele măsuri pentru combaterea corupției și crimei organizate.

„Putem asigura o frontieră impenetrabilă pentru procesele de imigrare care au loc în întreaga Europa”, a subliniat ministrul de Țvetan Țvetanov. El a adresat critici coaliției de centru-stîngă care, după el, a neglijat pregătirea pentru Schenghen. În decurs de trei ani au fost absorbite numai 26% din fondurile respective.

Țvetanov însă a recunoscut că din motive tehnice Bulgaria încă nu poate întreprinde măsuri împotrivă persoanelor nedorite în spațiul Schenghen. Este vorbă de 1000 de cazuri anul trecut.

Liderul foștilor comuniști, Serghei Stanișev, a contraatacat, spunând că principala problemă a țării în calea Schenghenului este una politică - în primul rând - lipsa de rezultate în combaterea corupției și crimei organizate.

„Dezbaterile pe marginea aderării la zona Schenghen au loc pe fundalul unor scandaluri. Ce ecou va avea în Europa, de pildă, informația că primul ministru Borisov face lobby la direcția „Vămi” în favoarea unor companii” ? - a întrebat Stanișev.
XS
SM
MD
LG