Linkuri accesibilitate

Atenție la evoluțiile politice din Rusia (Jurnal de Chișinău)


Spre un confruntare deschisă Filat-Plahotniuc ? (Nezavisimaia Moldova).


Compleşiţi de evenimentele interne, ne scapă cele externe, scrie Petru Bogatu în Jurnal de Chişinău. Editorialistul analizează evoluţiile politice din Federaţia Rusă şi anume drumul pe care şi-l netezeşte premierul Putin spre un nou mandate prezidenţial. Dl Bogatu este de părere că în Rusia se întâmplă lucruri caudate şi nemaivăzute care riscă, în scurt timp, să afecteze nu numai străinătatea apropiată, ci şi cea îndepărtată. Iar Republica Moldova nu va fi o excepţie, crede ziaristul.

Editorialistul Constantin Tănase scrie în paginile cotidianului Timpul că după formarea Alianţei pentru Integrare Europeană 2 şi instalarea noului guvern, lucrurile nu sunt „deloc mai simple şi mai clare”. Republica Moldova s-a pomenit că, în sfârşit, are Putere, dar nu are Opoziţie, iar când nu există opoziţie, drumul spre o guvernare totalitaristă e deschis şi orice mic Napoleon are şansa să devină “cel mai iubit dintre pământeni”.

În cotidianul Adevărul aflăm că la doar trei luni după ce a fost reparată capital, strada Alba-Iulia din Chişinău „este plină de gropi şi fisuri”. Renovată cu 20 de milioane de lei de la buget şi inaugurată cu fast de Ziua Oraşului, acum strada este cârpită din nou.

Ziarul de limba rusă „Moldavskie Vedomosti” scrie că, deşi programul noului Guvern nu indică cifre exacte cu privire la majorarea salariilor, pensiilor, „kilometrilor de gazoduct care urmează a fi construite” etc., el „arată clar” că ţara urmează să treacă printr-o restructurare. În ceea ce priveşte faptul pe care-l invocă PCRM că în program nu sunt indicate aceste termene exacte, trebuie să se ştie că în ţările democratice opoziţia este cea care trebuie să urmărească ca programul Guvernului să fie respectat întocmai, scrie „Moldavskie Vedomosti”.

Nezavisimaia Moldova” publică un articol semnat de comentatorul politic Vitali Andrievski în care acesta afirmă că, mai devreme sau mai târziu, Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat, astăzi în aceeaşi coaliţie, vor ajunge să se confrunte deschis. În interiorul ambilor politicieni-adversari se acumulează supărări personale, gelozie amară şi, ceea ce este cel mai important, se acumulează un potenţial de energie care, mai devreme sau mai târziu, va ieşi la suprafaţă ca lava încinsă din craterul unui vulcan”, susţine Vitali Andrievski.
XS
SM
MD
LG