Linkuri accesibilitate

Scumpirea carburanților și lanțul de scumpiri iminente


Echitabile ar fi majorările raportate la fiecare unitate de produs.

Mai multe companii petroliere au scumpit benzina cu 40 de bani litrul şi motorina cu 60 de bani. Scumpiri care vor determina o creştere în lanţ a preţurilor. Dar nu tot timpul pe măsură, o iau înainte experţii.

Mihail din Cucioaia,Teleneşti, a venit azi să-şi vîndă producţia la Chişinău cu benzina cumpărată săptămîna trecută, aşa că dădea perele tot cu 13 lei. Omul m-a încredinţat însă că în zilele ce urmează va fi nevoit să ridice preţul la marfa sa, chiar dacă riscă să nu mai vîndă cantităţile de pînă acum.

Mihail: Am să ridicăm, desigur, fiindcă nu se poate, nu rămînem cu nimic, numai cu truda.”

Europa Liberă: Cam cu cît credeţi că o să fiţi nevoit să scumpiţi?


Mihail: Cam doi-trei lei la kg. Că altfel nu ne iese. Drumul, cheltuielile...

Şi alţi comercianţi cu care am stat de vorbă mi-au spus că îşi vor scumpi marfa, cel puţin cu 2 lei.

- „Eu n-o să pot ridica preţul la produsele alimentare la 1 leu. E şi normal că mai sînt în afară de carburanţi, mai sînt şi alte cheltuieli şi eu nu pot să-i spun omului fiecare cheltuială pe care o am. Eu trebuie să-mi socot toate cheltuielile şi să ridic la atîta ca să-mi iasă şi mie.”

- „Pe mine mă coastă, tocmai de la Briceni m-o costat 300 de lei da acuma o să mă coaste 400. Şi-aşa că la 1 leu - 1,50 bani numaidecît o să să scumpească, asta cum n-ai da.”

Din cauza scumpirii carburanţilor va creşte preţul la tot segmentul de produse, spun unii experţi care anticipează că în unele cazuri majorările ar putea fi peste nivelul justificat.

Tatiana Lariuşin: „Omul de la piaţă care are surse de venituri foarte restrînse şi nivelul de venituri destul de mici. Orice creştere a preţului chiar cu un bănuţ este un risc pentru bunăstarea lui şi evident că el riscurile acestea în acea modalitate care pentru dînsul este accesibilă şi o gestionează. Şi el include în aşteptările acestea inflaţioniste posibil mult mai mult decît ar fi rezonabil.”

Experţii nu exclud că şi în acest an unii agenţi economici vor încerca să tragă foloase de pe urma majorării preţului la carburanţi, folosind aceste scumpiri drept pretext pentru ridicarea preţului. Un motiv ca preţurile să fie monitorizate de stat, spune Alexandru Oprunenco.

Europa Liberă: Cum trebuie să acţioneze statul aşa încît să nu se considere că intervine în mecanismele economiei de piaţă?

Alexandru Oprunenco: „În primul rînd preţurile şi aşa sînt destul de ridicate în RM, nu în ultimul rînd pentru că avem o sumedenie de reţele de intermediari pe piaţă. Cîteva lanţuri: de la import pînă la piaţă sînt intermediarii care percep să zicem aşa o marjă nefondată din costul final al produsului de desfacere. Aici este locul unde trebuie să intervină în primul rînd Agenţia pentru Protecţia Concurenţei ca să asigure transparenţă pe piaţă şi să se asigure că preţul urmează un trend normal de evoluţie a preţului pentru un anumit produs pe piaţă şi nu faptul că intermediarii ăştia sau lanţurile care se formează în proces pînă a ajunge la consumatorul final percep nişte marje nefondate de profit.”

Prin impunerea unei marje de profit la unele produse, statul ar mai avea un mecanism, spune Alexandru Oprunenco. Rămîne numai să-şi facă treaba organele de control.

S-ar considera motivată o majorare proporţională cu cheltuielile de transport pe care vor fi nevoiţi să le suporte agenţii economici suplimentar, spun analiştii, dar raportate la fiecare unitate de produs. Şi cum agentul economic transportă cantităţi mari, majorările ar trebui să fie neînsemnate, cred experţii. Dar aşteptările legate de majorarea preţului la gazele naturale au dus numai în ultima lună la majorarea preţului unor produse cu 50% sau chiar sută la sută, cum ar fi varza şi cartofii.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG