Linkuri accesibilitate

17.01 - București: PRM-ul contestă vehement Legea Administrației Publice


Gheorghe Funar, secretar general al PRM, a declarat că nu va permite montarea plăcuţelor bilingve şi nici folosirea limbii maghiare în administraţia publică.


17 ianuarie 2001

Actualitatea (Reporter: Andreea Pora).

Legea administraţiei publice locale, contestată de Gheorghe Funar.

După ani de dezbateri şi o trecere prin Curtea Constituţională, legea administraţiei publice locale este aproape de adoptare, în urma înţelegerii de colaborare între UDMR şi PDSR.

Numai că s-a transformat instantaneu într-un conflict deschis între UDMR şi Partidul România Mare, care intenţionează să conteste patru articole la Curtea Constituţională şi să-i ceară preşedintelui Iliescu să nu o promulge. Mai mult, primarul Clujului, Gheorghe Funar, secretar general al PRM, a declarat că nu va permite montarea plăcuţelor bilingve şi nici folosirea limbii maghiare în administraţia publică.

PRM-iştii consideră că prevederile din lege despre minorităţile naţionale vor duce la federalizarea Românei.
Anghel Stanciu, vicepreşedinte PRM, a declarat, între altele, „contravine Constituţiei pentru că avem o singură limbă oficială, articolul 14...”

Liderii UDMR au salutat votarea legii, afirmând că este un pas important spre descentralizare şi spre respectarea acordurilor internaţionale. Problema care se ridică este dacă legea va fi aplicată şi respectată ? Deputatul UDMR Laszlo Borbey crede că nu va fi nici o problemă, pentru că şi până acum în localităţile preponderent maghaire erau plăcuţe bilingve şi în administraţia locală se foloseau translatorii.
Deasemeni, actele oficiale se traduc şi în maghiară.

Cât despre Cluj, nu pot fi contestate datele recensământului din 1992 care arată că maghiarii reprezintă 22,8 la sută din populaţia oraşului. Motiv pentru care legea trebuie aplicată.
Pe de altă parte Funar ar vrea să organizeze un referendum ca să se vadă dacă populaţia este de acord cu prevederile legii.
Deputatul PRM Anghel Stanciu a precizat însă că PRM şi Funar vor respecta legea, dacă nu va fi respinsă de Curtea Constituţională.
XS
SM
MD
LG