Linkuri accesibilitate

15.01 - Chișinău: Union Fenosa amenință cu sistarea livrărilor de energie întreprinderilor cu datorii


Guvernul continuă discuţiile cu Union Fenosa privind privatizarea reţelelor electrice de distribuţie și plata datoriilor.


15 ianuarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Union Fenosa amenință cu sistarea livrărilor de energie întreprinderilor cu datorii.

Dan Ionescu: Vremea rece din ultimele zile a dus la sporirea consumului de energie, inclusiv al celui de electricitate. În aceste condiţii, compania Union Fenosa a ţinut să-şi avertizeze clienţii, că va reduce livrările în cazul în care aceştea nu-şi vor achita datoriile mai vechi. Detalii de la Alexandru Eftodi.

Compania Union Fenosa, proprietarul reţelelor electrice de distribuţie din Chişinău, din zona de Centru şi Sud a Republicii Moldova a anunţat Guvernul, că va reduce treptat livrările de energie electrică întreprinderilor de stat cu datorii. Primele pe această listă sunt regia Apă-Canal, cu o datorie de 53 de milioane de lei, regia Termocom, cu 36 milioane de lei, Agenţia de transport urban de pasageri, cu 17 milioane de lei, şi Întreprinderea de luminare publică Lumiteh, care datorează companiei spaniole cinci milioane de lei.

Potrivit viceprim-ministrului Valeriu Cosarciuc, citat de presa de la Chişinău, Union Fenosa a anunţat printr-o scrisoare Guvernul, că este hotărâtă să reduă livrările, deoarece numeroasele negocieri, purtate cu administraţia regiilor publice în privinţa achitării datoriilor, nu s-au soldat cu nici un rezultat. Vicepremierul Cosarciuc şi administraţia companiei spaniole nu au oferit şi alte detalii în legătură cu acest avertisment.

Potrivit datelor oficiale, datoriile agenţilor economici faţă de Union Fenosa se cifrează în total la 158 de milioane de lei. În decembrie trecut compania spaniolă a acţionat în judecăta mai mulţi răuplatnici, care au ignorat avertismentele privind debranşarea de la reţea pentru neachitări. Deocamdată nu a finalizat nici un proces, o parte a datornicilor, însă, au început achitările.

În paralel cu aceste acţiuni, administraţia Union Fenosa negociază cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare contractarea unui credit de 25 milioane de dolari pentru modernizarea reţelelor de distribuţie şi contorizarea consumului de electricitate. Compania spaniolă negociază un alt împrumut de 25 milioane de dolari cu Corporaţia Financiară Internaţională.

O delegaţie a BERD urmează să sosească pe 18 ianuarie la Chişinău pentru a purta negocieri tehnice cu Union Fenosa. Deşi proprietarul celor trei reţele de distribuţie nu a solicitat concursul Guvernului în contractarea creditului, BERD este dispusă să ceară acordul Cabinetului de miniştri, având în vedere mărimea investiţiei. Această intenţie a Băncii Europene a fost anunţată de către directorul BERD pentru Moldova, doamna Hildegard Gacek, în cadrul unei întrevederi, pe care a avut-o recent cu primul ministru Dumitru Braghiş.

Să menţionăm în context, că Guvernul continuă discuţiile cu Union Fenosa privind privatizarea reţelelor electrice de distribuţie din Nordul Republicii. Suma de aproape 10 milioane de dolari, propusă de compania spaniolă şi considerată derizorie de către Executiv, ar putea fi diminuată întrucât reţelele au fost deteriorate de calamităţile naturale din noiembrie trecut. Compania spaniolă insistă asupra estimării pagubelelor de către experţi independenţi. Potrivit estimărilor Guvernului, intemperiile au provocat pagube materiale, care se ridică în total la aproximativ 20 de milioane de dolari. 550 de localităţi au rămas fără curent electric, 76 de sate din judeţul Orhei şi Soroca nu au fost încă reconectate.

Premierul Dumitru Braghiş a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că acestea vor avea curent electric cel târziu la 5 februarie. Dumitru Braghiş a spus, că în primăvară urmează să fie începută reparaţia capitală a liniilor electrice deteriorate de chiciură, iar anumite porţiuni de reţea trebuie să fie construite din nou.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Datoriile pentru livrările de energie, şi în special de gaze naturale, vor forma obiectul discuţiilor pe care primul ministru Dumitru Braghiş va urma să le poarte la Moscova, unde este aşteptat să sosească în dimineaţa zilei de marţi. Potrivit agenţiei ruse de ştiri Itar-TASS, chestiunile economice vor domina agenda acestei vizite. Domnul Braghiş are programate întâlniri atât cu omologul său rus, Mihail Casianov, cât şi cu ministrul rus de Externe, Igor Ivanov. Cu acesta din urmă el va discuta chestiuni de interes reciproc, printre care şi aceea a soluţionării diferendului transnistrean, ca şi unele subiecte internaţionale actuale, inclusiv situaţia din Balcani.

Rămânând la capitolul energetic, să menţionăm că agenţia de ştiri Flux anunţa astăzi, că România va începe să livreze în următoarele 48 de ore energie electrică pe gratis Republicii Moldova. Este vorba de o donaţie în calitate de ajutor umanitar pentru diminuarea consecinţelor calamităţilor naturale de la sfârşitul lunii noiembrie. Potrivit consilierului economic al Ambasadei României la Chişinău, livrarea ar fi trebuit să înceapă la 8 ianuarie, dar a fost tergiversată din motive tehnice şi financiare. Valoarea ajutorului acordat de România sub formă de energie electrică este estimată la 7,8 milioane de dolari.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG