Linkuri accesibilitate

Demilitarizarea poliției


O reformă necesară pentru a aduce poliția cît mai aproape de cetățeni.

Guvernul Filat II, investit astăzi în funcţie de noul legislativ de la Chişinău, pune pentru prima dată în faţa poliţiei moldoveneşti o reformă definitivă, cea de demilitarizare la nivel naţional.

Cum ministerul de interne s-a făcut tot astăzi şi cu un nou ministru, Alexei Roibu, mutat în fruntea poliţiei de la şefia trupelor de grăniceri, am căutat să aflu, fireşte, cum are de gând acesta să realizeze reforma şi ce înseamnă de fapt demilitarizarea forţelor poliţieneşti.

Alexei Roibu: “Este o reformă foarte necesară pentru a aduce poliţia cât mai aprope de cetăţeni. Dar nu este singura.”

Noul ministru are grad de general, amănunt care nedumereşte, mai ales pe cei ce cred că demilitarizarea poliţiei ar fi fost firesc să înceapă cu numirea unei persoane civile în funcţia de şef la MAI.

Iată însă replica generalului Alexei Roibu: “Astăzi general, mâine – civil. Nu văd nici o problemă. Sunt gata să renunţ la gradul militar dacă va fi necesar.”

Dar cât de realistă pare această dorinţă a guvernului de a reforma poliţia prin demilitarizarea sa. Iurie Pântea, director de programe la Institutul de Politici Publice spune că noua iniţiativă este salutară, dar deocamdată neclară.

Iurie Pântea: “Nici în programul de guvernare, în care a fost inclusă această prioritate, nici în noul concept de dezvoltare a poliţiei, prezentat de MAI la câteva zile de la alegeri, nu am găsit descifrarea – cum vede poliţia această reformă. Să aşteptăm să vedem. Dar, probabil, se are în vedere eliminarea din politie a acestui principiu al ordinului. Într-o structură militară, subalternul execută ordinul fără a-l pune la îndoială, fiind prin asta absolvit de responsabilitate. Şi asta se justifică prin faptul că militarul apăra patria. De la poliţişti noi aşteptăm altceva, pentru că ei trebuie să apere cetăţeanul şi fiecare dintre ei trebuie să fie responsabil. Cred că asta ar trebui să se ţintească.”

În mai puţin de o lună, Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să prezinte opiniei publice stratagia prin care are de gând să se demilitarizeze.
Previous Next

XS
SM
MD
LG