Linkuri accesibilitate

Tariful la gaze naturale după scumpirea operată de Gazprom


Victor Parlicov
Victor Parlicov

ANRE şi Moldovagaz cad de acord că ar fi mai bine să fie stabilit un tarif pe tot anul şi nu trimestrial cum s-a procedat pînă acum.

Noul tarif la gaze va fi cunoscut la sfirsitul saptaminii viitoare. Până acum este cert că se va majora pentru că a crescut la 290 de dolari mia de metri cubi preţul gazului rusesc importat. Cert este şi că Moldovagaz cere o majorare a tarifului pentru consumatorul final de 13 la sută. Decizia aparţine însă Agenţiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) care a ascultat astăzi argumentele aduse de Moldovagaz.

Moldovagaz insistă că tariful la gaze nu trebuie să fie mai mic decît cel pe care îl solicită. De la 1 ianuarie Moldova plăteşte Gazpromului cu aproximativ 30 de dolari mai mult. „Noi nu avem altă sursă de unde să plătim Gazpromului această diferenţă” – a declarat la şedinţa de azi directorul Moldovagaz Alexandr Gusev.

Dar acesta nu este unicul argument pe care l-a adus azi compania furnizoare de gaze: „Afară de asta, metodologia prevede că în cazul în care se extinde lungimea reţelelor care aparţin întreprinderii, se măresc şi cheltuielile de întreţinere. Să presupunem că noi am construit 500-600 de km de gazoduct în acest an, aproximativ. Respectiv avem nevoie de vopsea, ca să vopsim o dată pe an, aşa cum prevede norma, de robinete, încă ceva... Avem nevoie să mărim şi numărul de oameni care să întreţină acest sector. Conform calculelor noastre cu 8% a crescut lungimea gazoductului. Cu 4% a crescut numărul consumatorilor, consumatori noi care au fost branşaţi. Avem nevoie să mărim statele de controlori care să verifice consumatorii, să le instalăm la fiecare contoare, pe banii noştri ş.a. În afară de aceasta metodologia presupune că dacă este inflaţie toate cheltuielile noastre cresc. Dar inflaţia a fost de 8%” – sînt argumentele invocate de Alexandr Gusev.

ANRE, în persoana directorului Victor Parlicov, spune că cel puţin unul dintre acestea, cel că preţul de achiziţie a crescut, nu poate fi trecut cu vederea, prin urmare este cert că tariful va fi majorat. Parlicov s-a ferit însă să facă o estimare pentru ziarişti, şi asta pentru că ANRE şi Moldovagaz încă nu s-au pus de acord asupra cursului valutar : „Ei au luat cursul valutar de la Ministerul Finanţelor, noi am luat cursul valutar de la Ministerul Economiei. Apare o diferenţă şi diferenţa e foarte esenţială: de circa 4%. Da 4% la curs valutar asta-i 3,4 % la tarif”.

Moldovagaz mai cere să fie incluse în tarif datoriile pe care le au Termocomul şi CET-urile faţă de ea, datorii care ajung la 200 mln. de dolari, în cazul în care nu se soluţionează altfel problema.

La rîndul său, ANRE a învinuit Moldovagaz că împiedică agenţia să ducă la capăt un control de audit început mai mult timp în urmă.

Lucrul asupra căruia au căzut de acord ANRE şi Moldovagaz e că ar fi mai bine pentru amîndouă să fie stabilit un tarif pe tot anul şi nu trimestrial cum s-a procedat pînă acum.

Iată de ce ANRE a cerut companiei să prezinte la următoarea rundă de discuţii o estimare a mediei anuale a preţului de cumpărare a gazelor. Ceea ce ar însemna că Moldovagaz ar putea cere un tarif şi mai mare decît 13% care era calculat doar pentru primul trimestru.

Cel puţin la asta se aşteaptă ANRE, a declarat presei directorul agenţiei Victor Parlicov: „În primul rînd după ce ajustează ei preţul de achiziţie solicitarea se va schimba. Şi eu cred că se va schimba esenţial. Evident că în sus. Tendinţele pe piaţa petrolieră sînt de aşa natură că ultima lună creşte brusc şi preţul petrolului şi preţul produselor petroliere secundare, de care depinde nemijlocit preţul de achiziţie a gazelor prin formula stabilită în contract şi atunci eu nu exclud că în perioadele imediat următoare aceste preţuri trimestrele viitoare vor conduce la o majorare a preţului de achiziţie a gazelor. Prin urmare, dacă luăm în calcul media anuală ar trebui să fie probabil un alt preţ decît ceea ce este acum.”

Următoarea şedinţă este programată pentru marţi, iar dacă Moldovagaz şi ANRE se vor înţelege asupra cursului valutar, care împreună cu preţul de achiziţie au cea mai mare pondere la formarea tarifului, pînă la sfîrşitul săptămînii consumatorii ar putea afla cît exact au de plătit de-acum încolo pentru gaze. În cazul în care preţul baril-ului de petrol pe piaţa internaţională va creşte sau se va micşora semnificativ tariful va fi revăzut, chiar dacă se stabileşte pe tot anul.

Amintim că de la 1 ianuarie Moldova a trecut la mecanismul de formare a preţurilor la gazele naturale pe care Gazprom îl aplică faţă de ţările europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG