Linkuri accesibilitate

Un demers singular în Europa: Trecutul Serviciului Federal de Informaţii Externe va fi cercetat de o comisie independentă de istorici.


O comisie formată din istorici germani va cerceta trecutul Serviciului Federal de Informaţii (Bundesnachrichtendienst - BND). Preşedintele BND-ului, Ernst Uhrlau, a anunţat la Berlin că grupul de istorici va avea acces la toate documentele păstrate în arhivele serviciului de informaţii. Asta fără nici o resticţie, a precizat Uhrlau în faţa presei.

Descriind demersul iniţiat ca o necesitate istorică, preşedintele BND-ului a adăugat că: „Serviciul Federal de Informaţii este un segment al istoriei postbelice cu toate rătăcirile şi confuziile ei“.

Comisia independentă de istorici se va concentra, în primul rînd, asupra ceea ce Uhrlau a descris drept „rătăciri şi confuzii“, avînd în vedere faptul că BND-ul fusese precedat de aşa numita „organizaţie Gehlen“. Ca serviciu de informaţii externe, BND-ul a fost înfiinţat oficial în 1956.

După prăbuşirea celui de-al III-lea Reich nazist, în 1945, Reinhard Gehlen (1902–1979) a primit sarcina de la autorităţile americane, în 1946, de a crea un nou serviciu secret. Acesta urma să contracareze activităţile de spionaj ale blocului sovietic răsăritean. Fostul general-maior al Wehrmachtului şi şeful biroului de contrainformaţii militare (Fremde Heere Ost - FHO) a reactivat în acest scop numeroase cadre din structurile informative naziste, membri ai SS-ului şi ai armatei. Multe dintre aceste persoane însă fuseseră implicate activ în realizarea obiectivelor ideologice, politice şi rasiale ale regimului hitlerist. Pentru a estompa trecutul unor persoane compromise din cauza participării la Holocaust şi a ascunde infracţiunile comise, Gehlen le-a confecţionat identităţi noi. Comisia care va cerceta trecutului BND-ului se va concentra, între altele, asupra carierelor acestor persoane compromise.

„Privitor la numărul acestor persoane [în structurile BND-ului] nu pot indica un procentaj şi nici nu vreau să lansez speculaţii,“ a declarat Uhrlau. „Acest aspect va fi, cu siguranţă, unul din cele mai interesante din studiul comisiei istoricilor.“

Pe lîngă această comisie va fi creat şi un grup intern de lucru care va depista documentele legate de istoria BND-ului, după 1956. Comisia istoricilor va pune accentul principal asupra deceniului 1946-1956, cînd a existat „organizaţia Gehlen“.
O investigaţie internă, privind personalul BND-ului, s-a desfăşurat în 1965. Atunci au fost depistate circa 200 de cadre provenind din aparatul nazist. 70 de persoane au fost demise, fiind considerate incompatibile cu legislaţia vestgermană.

Din comisia - care în următorii 4 ani se va ocupa de trecutul Serviciului Federal de Informaţii Externe - fac parte: Wolfgang Krieger, Jost Dülffer, Rolf-Dieter Müller şi Klaus-Dietmar Henke.

Henke a fost directorul secţiei de cercetare în cadrul Oficiului Federal pentru administrarea arhivelor fostei securităţi est-germane, Stasi. În opinia lui Henke, decizia cercetării trecutului BND, este „o performanţă semnificativă“ şi un semnal pentru „un soi de schimbare culturală“.
XS
SM
MD
LG