Linkuri accesibilitate

Astana: parlamentul votează în favoarea unui referendum asupra prelungirii mandatului președintelui Nazarbayev


Directorul oficiului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), ambasadorul Janez Lenarcic se declara ingrijorat de decizia parlamentului din Kazahstan de a organiza un referendum pe tema extinderii mandatului presedintelui Nursultan Nazarbaiev, substituind astfel alegerile prezidentiale planificate pentru anul viitor. In calitate de stat membru al OSCE, se spune in declaratia ODIHR „ Kazahstanul este obligat sa organizeze alegeri libere la intervale rezonabile de timp si sa respecte drepturile cetatenilor de a dobandi pozitii politice sau publice fara nici o discrimare”. Mai mult, potrivit ODIHR, „referendumul ce se planuieste sa fie organizat va consitui o violare a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si a conventiilor internationale la care aceasta tara a Asiei Centrale este parte.

Parlamentul de la Astana a votat astazi in unanimitate in favoarea referendumului care ar putea prelungi mandatul presedintelui Nursultan Nazarbayev pâna in anul 2020. In varsta de 70 de ani, Nazarbayev conduce tara de peste 20 de ani.

Comisia Electorala Centrala din Kazahstan a spus ca „initiativa populara” in favoarea referendumului a adunat deja 5 milioane de semnaturi, care reprezinta 55% din electoratul tarii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG