Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Estul trăiește mai prost dar petrece mai bine


Atmosfera reununilor estice de sărbători are o adîncime care mătură reținerile și ipocrizia.


Lumea catolică și protestantă revine mai proaspătă la lucru. Sărbătorile se încheie fără mari tulburări intestinale. Mesele tradiționale sînt srerioase dar nu se întind prea mult. Petrecerile seamănă cu orice alte petreceri de peste an. Bradul de crăciun se împodobește mult înainte de Crăciun și se scoate din casă imediat după Crăciun. Totul are un aer festiv intens dar și o reținere aproape vecină cu ponderația de regim.

În România și Moldova - dar și în jur, prin țările estului - sărbătorile se încheie numai după ce aduc nenumărați oameni în pragul exploziei. Îi recunoști după formele în expansiune, fețele ușor lărgite de mestecat și cearcănele de sub ochi. Oamenii au pertrecut strașnic, la mese legate una din alta, cu porții interminabile, mormane de dulciuri și piscine de vin.

Grăsimile, mîncărurile grele și vinurile tari se transformă în dietă obligatorie. Nopțile dispar și zilele sînt tocmai bune pentru somnuri prelungi care pregătesc următoarea masă. Însă rezultatul spitalicesc pe care estul îl etalează după sărbători înșală. Kilogramele și oboseala sînt plata dar merită.

Atmosfera reununilor estice de sărbători are o adîncime care mătură reținerile și ipocrizia. Oamenii petrec cu adevărat, se mărturisesc și așteaptă sinceritate, se bucură și își deschid sufletul chiar dacă învață, după cîteva zile, să îl închidă la loc. Experiența culinară a estului de sărbători e discutabilă. Trăirea e o comoară indiscutabilă.
XS
SM
MD
LG