Linkuri accesibilitate

„WikiLeaks de Moldova” (Adevărul.md)


Teste pentru AIE: combaterea corupției și a monopolurilor mafiote (Jurnal de Chișinău).


„WikiLeaks de Moldova” este titlul celui mai important articol din Adevărul. Un student publica bucati din baza de date a Serviciului Fiscal de Stat din Republica Moldova, pentru ca, spune el, n-a fost plătit de FISC dupa ce a lucrat timp de 3 luni aproape nonstop într-un proiect.

Editorialistul Vitalie Ciobanu scrie ca Polonia a trebuit sa adere la NATO si UE, sa ajungă o voce importantă în aceste organizaţii, ca sa audă in sfarsit scuzele Moscovei pentru masacrul de la Katyn. Autorul gaseşte similitudini dintre Polonia şi Basarabia, care se afla pe linia de ruptură dintre est şi vest. Ce ar trebui sa faca Moldova pentru ca dialogul cu Rusia sa nu mai fie un discurs al umilinţei unilaterale? întreabă Vitalie Ciobanu.

Consiliul local din orăşelul românesc Orşova a decis sa serbeze ziua de naştere a lui Mihai Eminescu de maine la şedinţa in plen, scrie Constantin Tănase in Timpul. Fiecare consilier va fi obligat să recite cate o poezie eminesciană. Daca nu va şti, consilierul va fi amendat cu cel putin 1000 de lei. Va imaginati ce spectacol fascinant ar fi daca preşedintele Marian Lupu i-ar scoate la tribună pe deputaţi unul cate unul? Vadim Mişin ar ieşi şi ar recita solemn „Rugăciunea unui dac” şi ar scăpa de amendă, se amuză Tănase.

Vsevolod Ciornei scrie in Saptamana ca nerabdarea noastra civica din timpul negocierilor isi avea justificarea – toate păreau clare vazute dinspre noi, iar dansurile strategice ni se păreau un fel de moft. Ciornei explică: daca faci ceva repede si rău, oamenii vor uita ca ai facut-o repede dar vor tine minte ca ai facut-o rău. Dar daca o faci incet si bine, oamenii vor uita lentoarea si vor memoriza calitatea.

Combaterea coruptiei si monopolurilor mafiote este principalul test pe care trebuie sa-l treacă Alianţa pentru Integrare Europeana, scrie Petru Bogatu in Jurnal de Chisinau. Daca il pica, se năruie tot: şi justiţia, şi politica, şi cultura, finanţele si diplomaţia.
XS
SM
MD
LG