Linkuri accesibilitate

Nu face nimeni nimic!


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Pe cine mai interesează soarta lui Ernest Vardanean și Ilie Cazac?


Irina Vardanean spune că l-a vizitat recent pe soţul său în puşcărie şi aceasta a fost prima întrevedere permisă celor doi după condamnarea, pe 16 decembrie, a jurnalistului la 15 ani de detenţie. Am întrebat-o dacă ar putea să confirme că Ernest a cerut autorităţilor transnistrene să fie graţiat, aşa cum au anunţat mai mulţi reprezentanţi ai Tiraspolului, inclusiv liderul regiunii Igor Smirnov, în timpul unei întrevederi cu ambasadorul SUA, Asif Chaudhry.

Irina Vardanean: „De unde aş putea şti? Credeţi că ne lasă să discutăm orice? Ştiu exact atât cât se scrie în presă şi Internet. Eu personal i-am scris lui Smirnov încă în luna august. Şi mi-a răspuns că va fi judecata care va decide totul.”

Autorităţile de la Tiraspol încearcă să acrediteze ideea că Ernest Vardanean şi-a cerut graţierea, prin urmare şi-a recunoscut vina. Un avocat transnistrean, Stepan Popovski, care reprezintă interesele mai multor localnici în procesele de la CEDO legate de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, crede însă că ar fi fost păcat dacă Ernest Vardanean nu i-ar fi adresat lui Igor Smirnov o astfel de cerere, care îi oferă, în opinia juristului, o mică şansă de a-şi obţine libertatea.

Soţia jurnalistului se declară în continuare extrem de indignată, deopotrivă de acţiunile autorităţilor de la Tiraspol, dar şi ceea ce crede a fi „inacţiunile” autorităţilor moldoveneşti.

Irina Vardanean: „Eu trebuie să spun mulţumesc că nu i-au dat o pedeapsă mai aspră, mi-au spus cei de la Chişinău. Este tot ce-mi pot ei propune. Nu face nimeni nimic, înţelegeţi? Au promis să-l elibereze, s-au agitat vreo săptămână şi au uitat. Pe cine mai interesează acum soarta noastră? Nu mai ştiu unde să scriu şi ce să fac. Am scris vreo sută de apeluri, toţi ştiu ce ni se întâmplă şi nimeni nu face nimic.”

În timp ce jurnalistul Ernest Vardanean şi-a ispăşit o lună din pedeapsa de 15 ani la care a fost condamnat pentru înaltă tradare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, un alt tânăr din regiune, Ilie Cazac, acuzat de aceleaşi fapte, aşteaptă verdictul judecăţii într-o colonie din Tiraspol. Ieri, ne-a spus mama tânărului Stela Surchicean, a avut loc o nouă şedinţă închisă în procesul fiului său, şedinţa despre care din nou nu ştie aproape nimic.

Stela Surchicean: „În luna decembrie au fost trei şedinţe şi ieri a fost a patra. Am întrebat-o pe avocată ce cere procurorul şi mi-a spus că nu ştie nimic. Nu ştie nici câte şedinţe vor mai fi. Poate una, poate două, poate trei. Mă tem că va avea aceeaşi soartă ca şi Vardanean. Dacă nu mai dură.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG