Linkuri accesibilitate

Represiunea post-electorală din Belarus


Fostul candidat prezidențial Vital Rimaşevski
Fostul candidat prezidențial Vital Rimaşevski

O percheziție a KGB-ului belarus înregistrată pe bandă și publicată apoi de postul nostru de radio.


În săptămânile care au trecut de la controversatele alegeri prezidenţiale din Belarus dar mai ales de la demonstraţiile care au urmat, poliţia secretă, KGB –ul a percheziţionat casele şi birourile a zeci de jurnalişti şi activişti participanţi la proteste. Au confiscat documente, computere, aparate foto.

Printre cei „vizitaţi” de KGB s-a numărat şi tânărul activist Andrei Şarenda, angrenat în campania electorală a unuia din oponenţii preşedintele Lukaşenca. Numai că percheziţia si discuţia au fost înregistrate, pe ascuns şi banda trimisă serviciului belarus al postului nostru de radio.

Pe 10 ianuarie, la 10 dimineaţă, mai mulţi KGB-işti s-au prezentat la Andrei Şarenda acasă, cu un mandat de percheziţie. ,,Trebuie să predaţi orice obiect care ar putea fi legat de această anchetă penală. ...aţi refuzat să semnaţi... Apartamentul va fi acum percheziţionat. Vă rog să ne daţi telefonul mobil şi aparatele foto. Vor fi introduse ca dovezi în ancheta penală”.

Andrei Şaranda a lucrat pentru campania lui Vital Rimaşevski, unul din contracandidaţii preşedintelui Lukaşenca.

După alegerile din 19 decembrie şi protestele de la Minsk, sute de manifestanţi dar şi contracandidaţii preşedintelui au fost reţinuţi. Unii, ca Rimaşevski, au fost eliberaţi între timp, alţii rămân în închisoare. La fel ca politicienii, Andrei Şaranda este investigat penal pentru „ rolul activ” jucat în manifestaţii de protest. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, riscă ani grei de închisoare.

Ofițerii KGB i-au explicat lui Şaranda cum se desfăşoară percheziţia şi cum se poate oficial plânge după care i-au cerut şi fratelui, care locuieşte în acelaşi apartament, documentele de identitate.

Majoritatea timpului însă, pe bandă nu se aud decât sunete din apartament, uşi deschise şi închise, sertare trase şi împinse la loc. La un moment dat intervine, enervată, soţia lui Şarenda. Palina Şarenda îl acuză pe Lukaşenka de corupţie, susţine că nimeni nu poate face carieră în procuratură sau KGB fără „pile şi relaţii”.

KGB-ul a făcut multe descinderi şi percheziţii, cea de al familia Şarenda a fost singura înregistrată. Scurt timp după aceea, înregistrarea a fost postată pe pagina de internet a serviciului belarus al postului nostru de radio. Înregistrarea a fost comentată de diverşi vizitatorii ai paginii de internet dar nu este clar dacă familia Şarenda a avut ceva de suferit de pe urma publicării înregistrării,
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG