Linkuri accesibilitate

Baconschi își atenuează poziția în dosarul Schengen


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Ministrul de externe român: „Trebuie să vedem ce asteaptă Franța și Germania pentru ca temporizarea lărgirii Schengen să fie cât mai scurtă".


Romania mai are de dus „o mica batalie politico-diplomatica” pentru a adera la Spatiul Schengen de libera circulatie, crede ministrul roman de externe Teodor Baconski, care in ultima saptamina si-a modificat discursul orgolios. Seful diplomatiei romane, care sugera initial Bucurestiului sa dea o replica dura Occidentului pentru amanarea aderarii la Spatiul Schengen, si-a moderat pozitia, dar nu a renuntat sa spuna bunaoara ca acest spatiu de libera circulatie „nu este o constructie perfecta” si ca exista vulnerabilitati in toata aceasta zona.

Ministrul roman de externe, care a participat la conferinta organizata de Ambasada Ungariei la Bucuresti cu ocazia preluarii de catre aceasta tara a presedintiei Uniunii Europene, a declarat cu aceasta ocazie ca Romania are nevoie de un orizont de timp pentru aderarea la Schengen. Altfel spus, ministrul Baconschi sugereaza ca Romania nu poate evolua fara termene si daca 1 martie 2011 nu poate deveni data intrarii tarii in Spatiul Schengen, atunci Bruxelles-ul sa ofere un alt termen, fiindca „temporizarea” creaza temeri.

„Trebuie sa vedem, prin dialog politic bilateral, ce asteapta Franta, respectiv, Germania, pentru ca aceasta temporizare a largirii Schengen sa fie cat mai scurta”, a mai spus ministrul roman de externe.

Seful diplomatiei romane a reluat din nou ideea ca primirea Romaniei in spatiul de libera circulatie sa nu mai fie legata de Mecanismul de Cooperare si Verificare prin care Comisia Europeana tine sub monitorizare justitia autohtona.

Rapoartele Bruxelles-ului in acest sens au fost, insa, descurajatoare, iar Romania ramine in continuare restanta la lupta impotriva marii coruptii. Liderii romani sustin, insa, ca aceste aspecte nu ar trebui puse fata in fata cu chestiunile tehnice referitoare la securizarea granitelor, insa oficiali ai statelor occidentale au dat ca exemplu taierea salariilor bugetarilor, deci si a vamesilor romani cu 25% si s-au intrebat daca nu cumva acestia isi recupereaza leafa micsorata primind mita si lasind in voia hazardului
frontierele. Romania ar trebui sa asigure granita Schengen cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova si pe Marea Neagra cu Turcia impotriva traficului cu droguri, arme, persoane.

In ce masura actioneaza sistemul internelor si justieitei romane in aceste cazuri nu se stie prea bine, desi citeva cazuri de vamesi exista pe rolul instantelor. Franta si Germania care au cerut aminarea primirii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen acuza tocmai acest fel de disfunctii, pe care statul nu a putut inca sa le remedieze.
XS
SM
MD
LG