Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Dioxină și comunism


Germania confruntată cu scandaluri economice și politice.


Anul abia a început şi Germania este confruntată deja cu două scandaluri veritabile - care iau amploare. Primul este scandalul legat de descoperirea dioxinei în alimente. Mai precis în ouă, carne de pui şi, aşa cum s-a aflat marţi, în carnea de porc.

Vinovatul principal pentru această stare de fapt este un furnizor de furajere pentru păsări. Acesta a folosit uleiuri industriale, cu un conţinut ridicat de dioxină, amestecîndu-le cu alte furaje. Totodată, s-a constatat că furajele conţin reziduuri de dioxină provenite din grîne importate din ţări răsăritene. Mai precis: din spaţiul post-sovietic - unde se mai folosesc anumite erbicide extrem de toxice, interzise de mult în agricultura occidentală.

Dioxina este o substanţă toxică, care provoacă cancer. Procuratura a deschis acum o anchetă împotriva furnizorilor de furajere, iar autorităţile au închis peste 1000 de ferme din mai multe landuri germane.

Celălalt scandal care a declanşat o adevărată dezbatere ideologică a fost stîrnit de către co-preşedinta Partidului Stîngii, Gesine Lötzsch. Aceasta a publicat într-un ziar pro-comunist un articol în care susţinea necesitatea trecerii la comunism. Mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei victimelor stalinismului au protestat împotriva acestor aserţiuni, lansate de către şefa post-comuniştilor germani. În timpul protestului care s-a desfăşurat în faţa centralei Partidului Stîngii din Berlin, manifestanţii au fost atacaţi de tineri pro-comunişti. Mai multe persoane au fost rănite în cursul altercaţiilor, trei tineri violenţi au fost reţinuţi de poliţie care a intervenit după declanşarea conflictului.

În urma valului de critici, Gesine Lötsch a încercat să bagatelizeze afirmaţiile din articolul amintit. Ea a declarat că partidul pe care-l conduce nu este un partid comunist, ci unul socialist care aspiră la instaurarea „socialismului democratic“. Totodată, ea a mai spus că partidul ei a condamnat excesele stalinismului şi, ca atare, nu poate fi asemuit cu un partid comunist.
XS
SM
MD
LG