Linkuri accesibilitate

Activitatea Agenției pentru Protecția Concurenței - ca și inexistentă


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Situația se datorează probabil corupției, unor interese private sau schemelor frauduloase.”










Iurie Gotişan : Tinind cont şi de situaţia economică internă, dar şi în regiune, prezenţa statului în reglementarea preţurilor este din ce în ce mai vizibilă. Şi, probabil că intervenţia acestuia are unele explicaţii fireşti. Trei, însă, care cred eu, că sunt printre cele mai importante. În primul rind, statul isi rezerva dreptul sa intervina in situatia cind inflaţia depaseste limitele programate, sau este în creştere constanta. Ori, o asemenea dinamică se observă actualmente la noi, dat fiind faptul că rata inflaţiei pentru 2010 ar putea trece cu certitudine de 7%, iar tendintele acestui indicator si in general al preturilor nu par a fi imbucuratoare. Doi, atunci cind se intrevad tendinte inflationiste sigure in regiune, fapt pentru care mai multe servicii si produse la import ar putea sa se scumpeasca, situatie care de altfel se si contureaza. Si trei, cind unii producatori sau comercianti stabilesc preturile pentru marfa lor dupa bunul plac, fara sa existe vreun deficit al acesteia pe piata, cind isi stabilesc un adaos comercial de 2-3 peste limite acelui catalog sau nomenclator al preturilor.

Europa Liberă: Numai că statul Republica Moldova pretinde să aibă o economie de piaţă. Cum intervine statul astfel încît să împace capra cu varza?

Iurie Gotişan : Asta statul o poate face administrativ, sa zicem direct prin plafonarea, sau altfel spus, prin îngheţarea unor anumite preţuri la unele produse sau servicii, care au tendinţă sigură de creştere. Astfel, cred eu, mai mult sau mai putin măsurile autorităţilor de a interveni administrativ pe piaţă pentru a evita potenţialele majorări ale preţurilor la unele produse ar putea fi justificate, pina la urma.

Europa Liberă: Dar cum rămîne cu liberalismul?

Iurie Gotişan : Aici, de fapt, este şi dilema. Ori, producătorii şi comercianţii, în mare parte, sunt în drept să-şi stabilească de unii singuri costul unui produs, dar asta în limitele acceptabile. Fiindca dupa mine este injust ca deseori sa intilnesti că preţul unui preparat farmaceuitic sa fie cu citeva zeci de lei sau mult mai scump decit pentru un medicament similar într-o altă farmacie, nemaivorbind de aceleasi preparate ce se vind in tarile vecine.

Europa Liberă: Pînă unde totuşi poate piaţa sau întreprinzătorul să salte sau să umfle preţurile?

Iurie Gotişan : Aici putem vorbi despre o altă situaţie, atunci când statul poate interveni. Adică atunci, când organele de control ale acestuia, sau cele abilitate cu competenţe de control şi protecţia concurenţei, a pieţei efectiv, constată că preţurile unui anumit bun, produs sau serviciu sunt puternic umflate. Cum ar fi, spre exemplu, piaţa produselor farmaceutice, sau a medicamentelor sau cea a materialelor de construcţie, unde pot fi întâlnite preţuri cu un adaus comercial cu peste 50 sau chiar 100 de procente. Eu nu vad o explicatie rationala a situatiei in care 1 kg de carne la Hanovra Germania se vinde la un pret de 1,5 euro sau in medie 25 de lei, pe cind la noi acesta variaza intre 70-90 de lei sau 5 euro si mai mult,

Europa Liberă: Asta dacă nu cumva e carne adusă din Argentina ...

Iurie Gotişan : Şi asta ar fi o explicaţie. Or, activitatea Agentiei pentru Protectia Concurentei, care este organul abilitat si imputernicit sa ia atitudine in asemenea situatii, este invizibila, unde mai pui ca sesizarile pe marginea preturilor exagerate deseori parveneau din partea primului ministru.

Europa Liberă: Şi asta în condiţiile în care avem o sumedenie de organe de control. Nu este oare misiunea lor?

Iurie Gotişan : Da, dar, probabil, din cauza corupţiei, a unor interese private sau de grup sau a schemelor frauduloase sau, să zic eu, a unei deficienţe mai bine zis de sistem avem asemenea situatii. Organele de control nu reuşesc să funcţioneze aşa cum ar trebui, sau cum le este scris după lege. Respectiv, şi statului îi este mult mai greu să pună accentul pe disciplina organelor de control.
XS
SM
MD
LG