Linkuri accesibilitate

10.01 - București: Mircea Geoană despre relațiile româno-moldovene


Mircea Geoană
Mircea Geoană

Mircea Geoană: Am decis ca problema ansamblului datoriilor, în această dimensiune de asistenţă energetică R. Moldova, să fie abordată pentru a găsi formule moderne de stingere progresivă a acestei probleme.”


10 ianuarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.


Mircea Geoană despre relațiile româno-moldovene în contextul întrevederiii cu Nicolae Cernomaz.

Dan Ionescu: Aflat în vizită oficială la Bucureşti, ministrul de Externe, Nicolae Cernomaz, a purtat convorbiri cu înalte oficialităţi române. Relatează corespondenta noastră la Bucureşti, Sabina Fati.


Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a declarat miercuri, că România va continua livrările de energie către Republica Moldova, cele două părţi urmând să analizeze la nivel de experţi modul de stingere progresivă a datoriilor în acest sens.

Mircea Geoană: „Intenţia noastră este de a sprijini în continuare în limita posibilului şi a posibilităţilor noastre Republica Moldova, inclusiv prin livrarea de energie. Am decis ca problema ansamblului datoriilor, acumulate de-alungul timpului în această dimensiune de asistenţă energetică Republica Moldova, să fie abordată de o manieră amicală între experţii noştri pentru a găsi formule moderne de stingere progresivă a acestei probleme.”

Ministrul român de Externe, Mircea Geoană, a evitat să răspundă tranşant la întrebarea, dacă Bucureştiul va impune în viitorul nu prea îndepărtat vize cetăţenilor Republicii Moldova pentru a respecta cerinţele Uniunii Europene privitoare la securizarea graniţelor. Domnul Geoană a spus, însă, că România va încerca să găsească soluţii, care să fie conforme cu standardele impuse de la Bruxelles şi, în acelaşi timp, să reflecte relaţiile speciale dintre Bucureşti şi Chişinău.

În virtutea acestor relaţii deosebite, oficialii din Republica Moldova se aşteaptă, însă, ca România să nu impună vize cetăţenilor moldoveni, iar din postura de preşedinte al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul moldovean de Externe se aşteaptă ca România să facă presiuni asupra autorităţilor de la Tiraspol pentru eliberarea lui Ilie Ilaşcu. Mircea Geoană a răspuns, însă, destul de sceptic speranţelor diplomatului moldovean, explicând că nu vede nici o posibilitate ca părţile implicate să apeleze la un arbitraj internaţional în ceea ce îl priveşte pe Ilaşcu, care între timp a devenit cetăţean român şi membru al Parlamentului de la Bucureşti şi membru al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În ceea ce priveşte tratatul bilateral între cele două ţări, parafat în primăvara anului trecut, dar criticat de politicienii bucureşteni, şi mai ales de liderii PDSR, Mircea Geoană a lăsat să se înţeleagă, că acesta ar putea să fie modificat în viitor.

Mircea Geoană: „Am decis ca în această perioadă de o anumită încărcătură politică în special în Republica Moldova acest subiect să facă parte dintr-un set de probleme care le vom reanaliza, reevalua atunci când situaţia se va fi clarificat. Am înţeles, şi de partea noastră şi de partea moldoveană, că acest document este un document important, urmând a vedea dacă şi cum putem eventual găsi formule să permită să facem ca acest tratat să fie ratificabil şi să fie acceptabil ambelor părţi şi opiniilor publice din ţările noastre.”

Dar în ce măsură diplomaţia de la Chişinău ar fi de acord cu modificarea tratatatului bilateral? Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Cernomaz: „Puncte de vedere diamentral opuse la acest subiect nu există, rămâne ca experţii noştri să mai revină. Noi ne dăm seama, că a venit o nouă guvernare, poate să fie diferite interpretări a diferitor formule, dar ceva disensiune, o ruptură totală la acest capitol nu există.”

Cei doi miniştri de externe – moldovean şi român, au decis reluarea discuţiilor la nivel de experţi asupra tratatului de bază. Modificarea documentului bilateral dintre România şi Republica Moldova pare însă mai degrabă dorinţa părţii române, fiindcă acesta a fost criticat destul de dur de politicienii de la Bucureşti, care ar fi dorit cu orice preţ să se găsească o formulă mai clară, prin care să fie condamnat în cadrul tratatului româno-moldovean pactul Ribbentrop-Molotov. Această chestiune nu a fost însă discutată nici la întâlnirea, care a avut loc între şeful doplomaţiei de la Chişinău şi premierul român, şi nici la întrevederea domnului Cernomaz cu şeful statului român.
XS
SM
MD
LG