Linkuri accesibilitate

Oponenții lui Formuzal vor să-l demită prin referendum


Mihail Formuzal
Mihail Formuzal

Primarul Comratului Dudoglo și președinta Adunării Populare Harlamenco susțin că Formuzal ar fi fraudat scrutinul de la 26 decembrie.










Deşi Curtea de Apel de la Comrat, cea mai înaltă instanţă judiciară din regiune, nu şi-a spus deocamdată cuvântul, susţinătorii lui Nicolai Dudoglo colectează semnături pentru organizarea unui referendum prin care să-i acorde vot de neîncredere başcanului Mihail Formuzal.

Primarul Comratului spune că se va opune astfel unei eventuale decizii judiciare de validare a scrutinului pe care el îl consideră fraudat. „Formuzal şi-a cumpărat victoria”, a declarat Europei Libere Nicolai Dudoglo.

„Există multiple dovezi că s-a votat multiplu, s-au cumpărat voturi, s-a votat în locul oamenilor care nu au ieşit la urne. Am temei să cred că mi-au fost furate 15-20 la sută din voturi. Alegerile au fost falsificate şi nu am de gând să recunosc aceste rezultate”, susține Dudoglo.

Decizia de organizare a referendumului în Autonomia Gagauză o ia Adunarea Populară, a cărei preşedintă este sora lui Dudoglo, Ana Harlamenco. Ea a făcut astăzi un drum pana la Chisinau pentru a convoca o conferinţă de presă în care să-l acuze pe Formuzal că a profitat de resursele administrative şi a intimidat votanţii.

Guvernatorul reales Mihail Formuzal sustine insa ca alegerile au fost corecte: „Sunt fantezii şi emoţii. Înţeleg frustrările celor doi, dar alegerile au fost legale şi democratice şi ar fi bine să se împace cu gândul, să-şi analizeze greşelile şi să se pregătească de alegerile următoare. Iar ceea cu ce se ocupă în prezent Ana Harlamenco se numeşte abuz de putere. Cât priveşte referendumul, suntem gata să-l înfruntăm.”

Potrivit legislaţiei, Adunarea Populară din Autonomia Gagauză are dreptul sa dea undă verde unui referendum privind demiterera Guvernatorului, prin două treimi din voturile aleşilor locali.
XS
SM
MD
LG