Linkuri accesibilitate

„Alegerea primarului Chişinăului, o bombă sub Alianţă” (Timpul)


Moldova are nevoie de o reformă profundă a justiției (Jurnal.md).


Jurnaliştii de la Adevărul sunt preocupaţi astăzi de tema traficului de persoane. Ziarul inserează pe prima pagină povestea unei tinere de 17 ani din nordul Moldovei care le-a povestit reporterilor cum a plecat în Cehia ca să devină model, dar a ajuns în capcana traficanţilor de carne vie. Pornind de la drama acestei fete, o reporteriţa de la Adevărul s-a deghizat pentru o zi într-o „damă de companie” şi a reuşit să afle, aşa cum afirmă ziarul, că în spatele unor aşa zise anunţuri de angajare, difuzate şi la unele posturi de radio, se ascund „momeli pentru racolat fete”.

Iar la rubrica dosar, Igor Caşu prezintă destinul basarabeanului Constantin Leancă, pe care îl rezumă în felul următor: „şi-a pierdut viaţa într-un lagăr de muncă forţată al sovieticilor pentru că a îndrăznit, în 1918, să ceară unirea Basarabiei cu România”.

Chiar dacă nu apar în format tipărit, mai multe ziare de la Chişinău îşi reactualizează paginile electronice. Astfel, pe site-ul ziarului Timpul poate fi găsit un editorial al lui Constantin Tănase întitulat „Alegerea primarului Chişinăului, o bombă sub Alianţă”. „E greu de admis că Alianţa va merge cu un candidat comun pentru primăria capitalei”, scrie Constantin Tănase. “PL are deja candidatul său, Dorin Chirtoacă, şi nu va renunţa la el. Îşi vor înainta propriii candidaţi şi PLDM şi PD. Iar după eşecul din 28 noiembrie, cu siguranţă, va candida şi Urecheanu, încercând să readucă AMN pe linia de plutire. Nu vor rata şansa nici comuniştii - Dodon se vede deja în fotoliul lui Chirtoacă. Îşi vor încerca norocul şi multe partide extraparlamentare. Această luptă - crâncenă, sângeroasă, fără compromisuri, pe viaţă şi pe moarte - va fi o adevărată piatră de încercare pentru AIE”, conchide editorialistul.

Jurnal.Md îl citează pe Vlad Gribincea, acum președinte al Centrului de Resurse Juridice, cu declaraţia că Republica Moldova are nevoie de o reformă în justiție, și nu una de dragul ideii, ci una drastică.
Potrivit juristului, reforma trebuie să aibă loc treptat, în toate ramurile domeniului. „Ar fi salutabil dacă în R. Moldova ar fi judecători care să pună la punct chiar și Guvernul. Sunt gata oare politicienii noștri să facă abstracție de animozități?”, a conchis, retoric, juristul.
XS
SM
MD
LG