Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe al Lituaniei pledează pentru o reacție comună europeană împotriva conducerii din Belarus după închiderea misiunii OSCE


Ministrul de externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, a spus astăzi că este nevoie de un răspuns european comun la recentele evenimente din Belarus.
Lituania a preluat la 1 ianuarie preşedinţia OSCE. Vorbind în numele organizaţiei, Azubalis a mai spus astăzi că „uşa dialogului cu Belarus rămâne deschisă”, dar a adăugat că poartă consultări cu omologii din alte ţări ale UE pentru o eventuală „reacţie unificată”.
Ministrul de externe lituanian a evitat să precizeze dacă ţara lui şi altele din UE doresc impunerea de noi sancţiuni împotriva conducerii de la Minsk, inclusiv interdicţia de a calatori in spatiul comunitar pentru preşedintele Lukashenaka si apropiatii sai dar, potrivit diplomaţilor europeni, subiectul se afla in discuţie la nivelul Uniunii.
Aproximativ 700 de membri şi simpatizanţi ai opoziţiei din Belarus au fost arestaţi după alegerile prezidenţiale controversate de la 19 decembrie, câştigate de preşedintele în exerciţiu, Alyaksandr Lukashenka. Cel puţin 22 de jurnalişti se afla în continuare in detenţie in Belarus.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG