Linkuri accesibilitate

Lecția chișinăueană pentru demnitarii dîmbovițeni


Cauzele deprimării esticilor din Europa (Evenimentul zilei)










Intr-un inventar al semnelor proaste care vin din peisajul crizei economice mondiale, Sabin Orcan de la Adevarul simte nevoia sa adauge si un ingredient cu semnul plus: vestea buna despre coalitia care s-a format la Chisinau dupa alegerile din noiembrie. “In vreme ce diplomatia damboviteana se facea ca nu vede descalecarea unui emisar al Kremlinului la Chisinau, ca sa aranjeze o guvernare comunista si antiromaneasca, fortele democratice de dincolo de Prut au lasat orgoliile deoparte si au refacut fragila coalitie proeuropeana” – scrie comentatorul, care vede in reusita politicienilor basarabeni un exemplu de a pune interesul national inaintea celui personal sau de partid. “N-ar strica sa invete din asta si colegii dumnealor de la Bucuresti” – se mai arata in comentariul din Adevarul.

Calin Hera, de la Evenimentul zilei, scrie despre declaratiile facute de politicieni in pragul Anului Nou. Optimismul moderat al sefului statului si cel mai degraba metaforic, adica tot prudent, al premierului, sunt taxate drept hazardate, dar mai bine primit nu e nici aerul sumbru al liderilor din opozitie, care sugereaza un an prost atata timp cat el nu va programa descaunarea actualilor guvernanti.

In acelasi ziar, Evenimentul zilei, Sorin Ionita se ocupa de starea de spirit teribil de deprimata a esticilor. O stire din presa straina ii arata pe bulgari drept cei mai pesimisti oameni din lume, si nici romanii nu stau tocmai bine. Sa fie clima de vina? Ionita raspunde limpede ca nu, pentru ca nordicii, de pilda, au un nivel de optimism absolut de invidiat. Sa fie nivelul de trai? Nici asa nu se explica. Locuitorii saraci ai unor state sud-americane sau africane, lovite de calamitati naturale, se simt mult mai fericiti decat esticii Europei. Acestia au avut rate de crestere economica senzationale: Romania a ajuns in zece ani de la 13-14% din media europeana la circa 48% in prezent. Nici macar vecinatatea cu Republica Moldova, unde produsul intern brut este o cincime dintr-al romanilor, nu reuseste sa ridice moralul celor din urma, mai arata Ionita, care incheie: “daca e sa fim onesti, cred ca nu ne putem dori altceva decat inca zece ani macar la fel de buni”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG