Linkuri accesibilitate

Prețul gazelor naturale din Rusia atinge nivelul european


Moldovagaz revendică o majorare a tarifelor de 13% - Ce va decide ANRE?










Începînd cu 1 ianuarie, Moldova plăteşte pentru gazele primite din Rusia cu aproximativ 11% mai mult. O majorare dictată de un acord bilateral din 2007, potrivit căruia în acest an RM urmează să plătească pentru gazele ruseşti un preţ la nivel european. Deocamdată nu se ştie cu cît vor creşte facturile consumatorilor casnici de gaze. Scumpirile însă nu se vor opri aici, anticipează patronatele.

Noul tarif pentru consumatorii casnici urmează să fie stabilit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică după ce va verifica cum îşi face calculele Societatea pe Acţiuni “Moldovagaz”. Compania furnizoare de gaze cere o majorare de 13 la sută, ceea ce ar însemna o scumpire cu 538 de lei, mia de metri cubi ajungînd la 4636 lei faţă de 4098 lei.

Experienţa ANRE arată însă că tarifele pe care le revendică “Moldovagaz” diferă de cele stabilite de agenţia de reglementare, notează purtătorul de cuvînt al ANRE Anatol Barbei. Prin urmare ar fi greşit să se prognozeze o creştere proporţională de 13 la sută ce ar fi să apară în facturi.

Anatol Barbei: În tarif se includ numai cheltuielile şi consumurile strict necesare pentru transportarea, distribuţia, livrarea, furnizarea gazelor naturale pînă la aragazul consumatorului. Prin urmare criteriul este acesta. Este stabilit prin regulament, şi de regulă ANRE rectifică, exclude consumurile şi cheltuielile nejustificate solicitate de a fi incluse în tarif de către “Moldovagaz”.

Ceea ce se poate progniza însă cu certitudine e creşterea inevitabilă de costuri incluse în preţul unor servicii şi produse, urmare a scumpirii gazelor, se declară convins Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor.

Leonid Cerescu: Toţi cei care folosesc gazul în activitatea sa economică fără îndoială se va reflecta la preţul final al producţiei acestora, indiferent de ce produc ei, fie că tractoare sau alte unelte. Dar fără îndoială proporţional vor creşte şi aceste preţuri.

L-am întrebat pe Leonid Cerescu cît de mult ar putea creşte preţurile la aceste produse şi servicii?

Leonid Cerescu: Depinde de ponderea folosirii gazului. Bănuiesc că la cei care-s cu sursele energetice ponderea va fi mai mare, alţii au o pondere proporţională la folosirea gazului. Ar trebui de efectuat un calcul matematic la formarea preţului şi atunci s-ar putea de spus: e zece, cincisprezece, două sau nu ştiu cîte procente.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor spune că scumpirile vor lovi deopotrivă şi în agenţii economici care se vor vedea nevoiţi să-şi scumpească producţia, devenind astfel mai puţin competitivi pe piaţă.

Leonid Cerescu: Dacă preţul la produsul final al unităţii economice creşte, el devine mai puţin competitiv pe piaţă. Cu cît este mai scump, cu atît este mai greu realizat. Un lucru absolut firesc şi real. Adică fără îndoială vor influenţa la competitivitatea producţiei finale a ramurilor respective a economiei naţionale, fie că-i agricultură, fie că-i industrie, fie că-i panificaţie sau producător de căldură şi energie.

Industria va suferi mai puţin însă, crede expertul economic Valeriu Prohniţchi: “Gospodăriile în special vor suferi, avem unele servicii comunale care se bazează pe gaz şi care din nou se vor răsfrînge asupra nivelului preţurilor în special la energia electrică şi termică.”

Dintre ramurile industriale, doar două vor fi afectate neîntîrziat, cea energetică, care produce apă caldă şi energie termică, şi industria sticlei, spune expertul, şi asta pentru că folosesc gazul ca factor de producţie. Celelalte, la părerea lui Valeriu Prohniţchi, ar avea de suferit doar pe termen lung, după ce ar fi să crească şi tariful la energia electrică.

Experţii notează că banii suplimentari pe care Moldovagaz îi va obţine de la majorarea tarifului pentru tranzit la exportarea gazelor spre consumatorii europeni compensează doar o mică parte din scumpirea intrată în vigoare după 1 ianuarie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG