Linkuri accesibilitate

R. Moldova printre prioritățile de politică externă ale României


Interviul ministrului de externe Teodor Baconschi acordat cotidianului Adevărul










Republica Moldova se inscrie intre prioritatile politicii externe a Romaniei in anul 2011 – rezulta dintr-un interviu acordat de ministrul de externe roman Teodor Baconschi ziarului Adevarul. Opiniile lui Baconschi se refera in special la masurile la care se gandeste Bucurestiul dupa ce Franta si Germania au adresat forurilor europene o solicitare ca Romania sa nu fie primita in spatiul Schengen in martie anul acesta. Oficialii romani reclama tratamentul discriminatoriu aplicat Bucurestiului, care si-a indeplinit angajamentele in domeniile de conditionare a acestei aderari. Ei spera ca decizia din martie sa fie in favoarea Romaniei, mai ales ca scrisoarea celor doua tari nu ar fi fost adresata unde trebuie si ar contine, citam din interviul acordat de Teodor Baconschi, “abordari de eseu politic”. Intre celelalte prioritati diplomatice, asumate de ministrul de externe roman, sunt apropiata preluare a presedintiei Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra, relatiile cu Marea Britanie, China, Polonia, precum si dinamizarea legaturilor economice cu statele din zona Golfului Persic.

Evenimentul zilei publica pe pagina electronica stirea ca pretul gazelor naturale livrate de compania rusa Gazprom in Moldova a crescut cu 10%. Contractul pe baza caruia se importa gaze din Rusia expira in 2011 si, dupa cum precizeaza cotidianul pomenit, autoritatile de la Chisinau spera sa-l poata renegocia avantajos.

Acelasi ziar anunta sambata ca presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu l-a desemnat pe Vladimir Filat sa formeze un nou guvern, care ar urma sa fie prezentat parlamentului la 14 ianuarie. Ziarul informeaza asupra numarului de portofolii detinute de cele trei partide din Alianta pentru Integrare Europeana, dupa neintrarea in Parlament a Aliantei Moldova Noastra.

Din mesajul de Anul Nou al presedintelui Traian Basescu, cel mai mult a intrigat indemnul la speranta. Ovidiu Nahoi, de la Adevarul, crede ca seful statului nu avea dreptul sa ceara asa ceva, pentru ca nu a putut starpi coruptia, nu conduce un stat cu politici fiscale previzibile si cu politica globala care sa-l faca un partener respectat si dorit. La randul lui, Victor Rotariu, de la ziarul Gandul, crede ca in 2011 nu de speranta este nevoie, ci ca statul sa isi faca macar in parte datoria: sa reduca evaziunea fiscala si sa incurajeze firmele sa angajeze.
XS
SM
MD
LG