Linkuri accesibilitate

O opțiune a majorității nu doar a activiștilor PD


Igor Corman
Igor Corman

Igor Corman: „Opoziţia trebuie să fie respectată, să se simtă confortabil în Parlament, să fie auzită”.


Europa Liberă: A fost uşor de creat această coaliţie de centru-dreapta?


Igor Corman:
„Nu a fost uşor de creat o coaliţie. Toată această perioadă, care s-a scurs după 28 noiembrie, a fost una plină de discuţii, de negocieri. Practic, în fiecare zi au avut loc întâlniri. Ştiţi, că am avut 13 runde în formatul trilateral PL, PLDM şi PD, ca să nu vorbesc de bilaterale cu PL şi cu PLDM.”

Europa Liberă: Au rămas toţi împăcaţi?


Igor Corman: „Într-un proces de negocieri este foarte importantă arta compromisului. Fiindcă nu pot obţine toţi tot ceea ce îşi doresc. Dar acest compromis trebuie să fie unul raţional.”

Europa Liberă: Dar la partajare am înţeles că în cadrul Guvernului au rămas la şapte-cinci-cinci.


Igor Corman: „Nu este chiar aşa, fiindcă uitaţi-vă la numărul membrilor Guvernului. Deci, Dumneavoastră aţi vorbit acum de ministere – şapte ministere pentru PLDM, cinci pentru PD şi patru pentru PL. Este vorba de un post de vicepremier pentru probleme sociale. Deci, un vicepremier fără portofoliu, fără minister. Până la urmă, ştiţi, această partajare este una raţională, fiindcă cuvântul cheie a fost continuitatea. Şi cei, care deja au intrat în activitate şi au demonstrat pe anumite domenii că sunt capabili să facă faţă cerinţelor, este bine ca ei să-şi facă mai departe meseria. Fiindcă programul de guvernare în mare măsură nu s-a schimbat. Obiectivele au fost formulate încă anul trecut.”

Europa Liberă: Cum le-ţi explicat deputaţilor comunişti, că nu aţi mers să faceţi coaliţie cu ei?


Igor Corman: „În negocierile şi pe dreapta şi pe stânga noi am avut exact acelaşi comportament. Am venit cu acelaşi mecanism, am venit cu aceleaşi principii şi am fost corecţi şi într-o parte, şi în alta, spunând că analizăm, negociem, iar la urmă ofertele şi dintr-o parte şi din alta le vom prezenta la Consiliul naţional al Partidului Democrat. Am spus-o de fiecare dată.”

Europa Liberă: De ce balanţa a înclinat spre o coaliţie de centru-dreapta?

Igor Corman:
„Când decizi despre crearea unei coaliţii, trebuie să-ţi dai foarte bine seama, care este cea mai bună formă pentru ţară, pentru dezvoltarea Republicii Moldova, pentru viitorul acestei ţări. Este foarte important să ştii, care este opţiunea majorităţii, nu doar a activiştilor partidului, dar şi a alegătorilor, care au votat pentru acest partid, ce aşteptări au ei. Şi sigur, că sunt importante aşteptările din partea partenerilor noştri externi.”

Europa Liberă: Putem spune, că Moscova, totuşi, nu s-a implicat în a decide, ce coaliţie de guvernare trebuie să aibă Moldova?


Igor Corman: „Vedeţi, au fost multe speculaţii pe parcursul acestei luni, privind implicaţiile din exterior, fie din Vest, fie din Est. Sigur că au fost multe vizite. Şi de la Moscova, cred, că a fost chiar prima, a domnului Narîşkin. Au fost şi înalţi oficiali şi din partea Uniunii Europene în această perioadă. Este un lucru benefic, ceea ce demonstrează, că partenerii noştri şi din Est, şi din Vest nu sunt indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în Moldova. Din contra, au un interes mare. Dar nu au fost presiuni nici dintr-o parte, nici din alta. Şi unii, şi alţii până la urmă au spus foarte clar – ei vin să se informeze, dar decizia cu siguranţă îi revine formaţiunlor politice de aici, din ţară.”

Europa Liberă: Dezamăgirea vădită a comuniştilor va bloca alegerea preşedintelui ţării?

Igor Corman:
„Nu cred, că trebuie să vorbim despre dezamăgire aici. Doar de constatarea unor realităţi. Şi eu cred, că cei care sunt la guvernare trebuie să aibă o atitudine foarte corectă faţă de opoziţie.”

Europa Liberă: Ce înseamnă o atitudine corectă?

Igor Corman:
„Opoziţia trebuie să fie respectată. Trebuie să se simtă confortabil în Parlament, trebuie să fie auzită şi sperăm, că multe chestiuni, pe care le-am văzut pe parcursul acestui an, nu se vor mai repeta.”
XS
SM
MD
LG