Linkuri accesibilitate

Depășirea blocajului se va vedea abia la alegerea șefului statului


Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

Alexandru Tănase (PLD): „Sper că Partidul Comuniştilor de această dată va fi mai matur și va depăşi propriile frustrări”.


Dupa sedinta Parlamentului, Europa Liberă a cautat sa afle de la deputatii negociatori daca a fost greu sa fie resetata AIE. Vice presedintele PLDM Alexandru Tanase.

Alexandru Tănase:
„Nu a fost simplu să refacem Alianţa, dar a fost unica opţiune pe care au acceptat-o cetăţenii noştri. Cetăţenii au votat în proporţie de 60 la sută pentru asemenea Alianţă.”

Europa Liberă: Va fi uşor de guvernat?

Alexandru Tănase:
„Sper că va fi mult mai uşor decât a fost în acest an de zile.”

Europa Liberă: Blocajul politic s-a depăşit?

Alexandru Tănase:
„Lucrul acesta se va vedea exact, dacă vom reuşi să alegem şeful statului.”

Europa Liberă: Credeţi că comuniştii ar putea să poarte pică şi să nu voteze pentru alegerea şefului statului? Să nu se găsească voturile necesare?

Alexandru Tănase:
„Sper că Partidul Comuniştilor de această dată va fi mai matur, va depăşi propriile frustrări şi nemulţumiri şi vor da voturile necesare ca să putem merge înainte. Sperăm că Dumnezeu va face o minune şi le va lumina şi comuniştilor puţin mintea ca să înţeleagă că ţara a obosit de aceşti doi ani de zile de instabilitate.”

Europa Liberă: Referitor la partajările funcţiilor ce ne puteţi spune?

Alexandru Tănase:
„De principiu, fiecare partid politic a rămas cu acele ministere pe care le-a avut până acum, plus au fost partajate ministerele care au rămas vacante după formarea noii conjuncturi guvernamentale. Pentru moment este important să formăm Guvernul, să alegem şeful statului şi mai apoi revenim şi la alte probleme.”

Europa Liberă: Când va fi creat Guvernul?

Alexandru Tănase:
„Sunt două săptămâni, pe care le are la dispoziţie primul ministru ca să vină cu echipa guvernamentală şi cu programul de guvernare.”

Europa Liberă: Şi alegerea şefului statului pentru când ar putea fi pusă în ordinea de zi?


Alexandru Tănase:
„Probabil că după Revelion va fi convocată o sesiune extraordinară şi vom începe procedura de alegere a şefului statului.”

Europa Liberă: Cum vedeţi relaţia putere-opoziţie în continuare?

Alexandru Tănase:
„Drepturile opoziţiei trebuie respectate. Cred că opoziţia trebuie să aibă posibilitatea să se manifeste legal şi plenar ca şi forţă politică, care are un vot considerabil din partea populaţiei. Sperăm foarte mult ca de această dată ei vor fi mai puţin emotivi, vor renunţa la intransigenţă şi abordări categorice şi vor fi mai cooperanţi. Şi vor încerca, prin numărul de mandate şi proiectele pe care le au ei şi le avem noi să facem lucruri bune pentru cetăţeni.”

Europa Liberă: În cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a depăşit momentul neîncrederii?

Alexandru Tănase:
„Este un imperativ ca noi să începem să avem mai multă încredere unii în alţii. Deoarece avem de muncit patru ani de zile şi avem de depăşit situaţii complicate. Avem de votat reforme foarte şi foarte complicate. Reforma sistemului de Afaceri Interne, reforma în administraţia publică centrală şi locală, este vorba de reforma justiţiei, care include şi reforma procuraturii, ş.a.m.d.”

Europa Liberă: În Alianţă nimeni nu e supărat astăzi?

Alexandru Tănase: „Eu nu văd cine ar putea să fie supărat. Toate părţile au obţinut ceea ce şi-au dorit din această formulă guvernamentală.”
XS
SM
MD
LG