Linkuri accesibilitate

Christian Science Monitor despre cazul Hodorkovski


Mihail Hodorkovski alături de un ofițer de poliție la tribunalul din Moscova
Mihail Hodorkovski alături de un ofițer de poliție la tribunalul din Moscova

Noul episod în cazul Mihail Hodorkovski va diminua și mai mult încrederea investitorilor străini, într-un moment vital pentru modernizarea Rusiei.


Odata cu decizia unui tribunal din Rusia de a-l condamna pentru un nou delict pe omul de afaceri, Mihail Hodorkovski, in Statele Unite s-au facut auzite voci critice, inclusiv cea a secretarului de stat Hillary Clinton, la adresa manierei in care este aplicat in acest caz actul de justitie. Cum este vazut in Statele Unite cazul ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-un editorial publicat in Christian Science Monitor se interpreteaza ca autoritatile ruse au asteptat pina cind Senatul American a ratificat Tratatul START de reducere a armamentului strategic pentru a-l condamna, pentru un nou delict, pe Mihail Hodorkovski. Editorialistul arata ca, din perspectiva premierului Vladimir Putin, noua sentinta il va tine pe rivalul sau intr-un centru de detentie din Siberia pina dupa prezidentialele din 2012.

Ziarul arata ca adevaratul delict al fostului miliardar este ca a indraznit sa-l provoace pe Putin, finantind activitatea unor militanti pro-democratie, cu alte cuvinte ca si-a depasit rolul acceptabil, din perspectiva regimului, de a face bani fara a contesta ordinea politica din tara. In ultima vreme, oficial sau prin filiera WikiLeaks, opinia publica international a aflat despre caracterizari ale regimului de la Moscova, facute de diplomati si oficialitati americane, care vorbesc despre coruptie si faradelege, generalizate la nivel de sistem.

Editorialul din Christian Science Monitor arata ca noul episod al cazului Mihail Hodorkovski va diminua si mai mult increderea investitorilor straini, intr-un moment vital pentru modernizarea Rusiei. Editorialistul scrie ca Putin reuseste sa-si opreasca criticii pentru ca presedintele Barack Obama prefera sa obtina cooperarea Rusiei in chestiuni cum sint dezarmarea nucleara si razboiul din Afganistan.

„Dorinta de a reporni legaturile cu Moscova nu trebuie sa insemne neglijarea drepturilor omului” - se afirmă in editorial. Articolul continua aratind ca expertul Casei Albe, Michael McFaul ar trebui sa-i reaminteasca presedintelui Obama ca obiectivul american cel mai important in Rusia este ca aceasta tara sa adopte valori civice occidentale. Se aminteste si faptul ca, in 2005, in calitate de senator de Illinois, Barack Obama a fost co-sponsorul unei rezolutii care cere recunoasterea statutului de detinut politic pentru Mihail Hodorkovski.

Editorialul arata ca noua sentinta reduce drastic si credibilitatea apelurilor la instaurarea domniei legii ale presedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev, care a caracterizat drept „stranii” noile alegatii impotriva lui Hodorkovski.
XS
SM
MD
LG