Linkuri accesibilitate

Să fim realiști în perspectiva relațiilor cu UE


 Victor Chirilă, directorul executiv al APE
Victor Chirilă, directorul executiv al APE

Victor Chirilă: „perspectivele reale sunt în domeniul liberalizării regimului de vize, în domeniul liberalizării comerţului”.


Europa Liberă: În arheologie descoperi necunoscutul. În diplomaţie acoperi cunoscutul, cum se glumeşte uneori. Aveţi un bilanţ de făcut astăzi... al politicii Externe a R. Moldova... Mai întâi însă: cum este judecată diplomaţia? Cu alte cuvinte, cum se constată, pe baza căror criterii se constată ce e bine şi ce e rău în diplomaţie?

Victor Chirilă: „În primul rând, contează eficienţa diplomaţiei, contează cît de activă a fost diplomaţia, contează cît de vizionară a fost diplomaţia, cît de reuşit diplomaţia a folosit acele instrumente instituţionale în relaţiile bilaterale cu principalii noştri parteneri şi dacă judecăm din această perspectivă rezultatele diplomaţiei moldovene în acest an, putem spune că sunt bune, că anul 2010 a fost unul plin de reuşite pentru diplomaţia Republicii Moldova şi pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, în general”.

Europa Liberă: Dle Chirilă, v-aş ruga chiar să facem o anume listă ca să aibă lumea nişte informaţie mai ordonată.

Victor Chirilă: „Am să mă refer, în primul rând, la relaţia noastră că Uniunea Europeană care este, aş spune, principalul nostru partener de dezvoltare. În relaţia cu UE s-a reuşit ceea ce se credea aproape imposibil acum un an şi jumătate. Au început negocierile cu privire la Acordul de asociere, un acord care ne va oferi perspectiva de integrare economică în UE, cu o perspectivă ulterioară de a ne integra şi politică în UE.

Doi, am început dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană şi iată că suntem în pragul de a primi de la Comisia Europeană un plan de acţiuni care ne va aduce şi mai aproape de circulaţia fără vize în spaţiul Schenghen.

De asemenea, am început dialogul privind liberalizarea comerţului cu UE, mai bine zis la crearea unei zone de comerţ liber, comprehensive şi aprofundate. Am primit un plan de acţiuni care, odată implementat, va pune baza necesară pentru a începe negocierea asupra acestui acord. Lista realizărilor în raport cu Uniunea Europeană ar putea continua, dar am să mă refer la relaţia noastră cu vecinii imediaţi...”

Europa Liberă: Dle Chirilă, înainte de a ne referi la relaţia cu vecinii imediaţi, aş vrea să precizez un lucru foarte des invocat de ziarele cu loialitate mai deosebită faţă de opoziţie, care afirmă că, de fapt, temelia succeselor de apropiere de UE ar fi fost pusă de fosta guvernare. Ce se poate spune în acest sens? Pentru că există acum foarte multe critici faţă de Uniunea Europeană că ar sprijini, spun unii, în mod nejustificat Alianţa care a guvernat un an de zile până acum?

Victor Chirilă: „Trebuie să spun aici că relaţiile că Uniunea Europeană nu se încep din anul 2005, cînd am semnat Planul de Acţiuni Moldova-UE. Relaţiile cu Uniunea Europeană încep din anii ʼ90 şi un impuls important în dezvoltarea relaţiilor cu UE a fost dat la sfârşitul anilor ʼ90, atunci cînd Republica Moldova a spus clar că vrea să adere la Pactul de Stabilitate din Europa de Sud-Est, astfel pentru a obţine perspectiva de integrare europeană. Să nu uităm că acest lucru fost făcut pe timpul guvernării democratice, pe timpul Alianţei pentru Democraţie şi Reforme.

Faptul că guvernarea comunistă a fost cea care a semnat actul de aderare pentru Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est nu înseamnă că acest succes s-a datorat anume Partidul Comuniştilor, acest succes a fost pus la bază de guvernările anterioare. Ce ţine de actualele succese, nu putem nega că aceste succese realizate pe parcursul acestui an au la bază şi anumite reuşite, progrese, care au fost realizate în cadrul implementării Planului de Acţiuni cu Uniunea Europeană.

Au fost făcute mai multe reforme, s-au aprobat mai multe legi care corespund criteriilor Uniunii Europene. În mare parte aceste legi, aceste reforme au un caracter tehnic, însă reuşitele lor au fost estompate de către viciile legate de respectul pentru reformele democratice, pentru drepturile omului, pentru libertatea cuvântului, vicii care au fost extrem de vizibile pe timpul guvernării comuniste”.

Europa Liberă: Dle Chirilă, doar o precizare înainte de a ne referi la relţia cu vecinii imediaţi. Se fac tot mai frecvent acum aprecieri precum că discursul despre integrarea europeană, succesele sau promsiunile de aderare la Uniunea Europeană sunt doar un simplu mod de a fraieri cetăţenii naivi ai Republicii Moldova. Există o schimbare vizibilă în atitudinea a opoziţiei comuniste faţă de orientarea spre Uniunea Europeană. Chiar ar trebui să fim mai sceptici în privinţa optimismului excesiv al autorităţilor de până acum în relaţia noastră cu Uniunea Europeană?

Victor Chirilă: „Într-adevăr, Partidul Comuniştilor şi-a schimbat foarte mult retorica vizavi de UE. În mare parte, acest lucru este legat de faptul că pe parcursul acestui an ne-am aflat într-o continuă campanie electorală şi ştim că electoratul PCRM este mult mai aproape de Rusia, mai nostalgic faţă de trecutul nostru sovietc. De aceea, PCRM încearcă să exploateze aceste sentimente, aceste aspiraţii. În general, PCRM cred că este unul realist şi înţelege că contextul regional este de aşa natură încât ţara noastră este forţată să aibă o relaţie foarte bună cu UE şi viitorul Republicii Moldova este legat de Uniunea Europeană. Mă refer la viitor în termeni de dezvoltare economică, de dezvoltare politică.

Într-adevăr trebuie să fim realişti cînd vorbim de perspectiva relaţiilor noastre cu UE. Trebuie să calculăm foarte bine paşii, trebuie să calculăm eforturile noastre, capacităţile noastre şi să înţelegem care sunt posibilităţile actuale ale UE. Anumite declaraţii care s-au făcut, cred că sunt un pic exagerate, mai mult, exagerat de optimiste.

La această etapă nu cred că putem vorbi de o perspectivă clară de integrare europeană pentru următorii cinci ani. De ce? Pentru că Republica Moldova nu este pregătită din punct de vedere instituţional, din punct de vedere al reformelor economice, al reformelor politice şi, în acelaşi timp, UE se confruntă cu probleme legate de recenta criză financiară care a afectat avântul unor politicieni pro-extindere din cadrul UE. A afectat şi opţiunile electoratului din cadrul mai multor state europene, state foarte importante pentru continuarea procesului de extindere.

Trebuie să ne calculăm foarte bine posibilităţile şi să exploatăm ceea ce se poate de exploatat la această etapă. Cred că perspectivele reale sunt în domeniul liberalizării regimului de vize, în domeniul liberalizării comerţului, o liberalizare care presupune şi o componentă puternică de armonizare instituţională şi legislativă cu UE care, în cele din urmă, pune bazele pentru o ulterioară integrare politică în cadrul UE.

Trebuie să avem în vedere faptul că în regiunea noastră se constată o încercare din partea UE şi a Rusiei de a evita confruntarea şi de a coopera în comun pentru a stabiliza această regiune. Acest proces trebuie să atragă atenţia politicienilor noştri atunci când formulează anumite strategii, politici, atât vizavi de Rusia cât şi vizavi de Uniunea Europeană”.

Europa Liberă: Cum s-au fructificat eforturile diplomaţiei moldoveneşti pentru relaţiile cu România, Ucraina, SUA, Rusia? Unde e bine şi unde e rău, să zicem aşa?


Victor Chirilă
: „În relaţia cu România am avut cel mai bun parcurs în acest an, dacă comparăm realizările noastre din ultimii cinci ani. Am avut un parcurs care ne-a adus pe o traiectorie a normalităţii în relaţiile cu Bucureştiul.

S-au semnat mai multe acorduri la nivel de ministere, s-a semnat Acordul privind micul trafic la frontieră, s-a semnat Acordul privind regimul de frontieră, s-au deschis Consultele României la Bălţi şi Cahul, Republica Moldova a deschis Consulatul său la Iaşi, România a acordat Republicii Moldova un grant de o sută de milioane de euro care urmează să fie exploatat în următorii patru ani în ceea ce ţine de modernizarea infrastructurii în domeniul educaţiei, de exemplu.

S-au realizat lucruri bune, lucruri concrete, care dau substanţă reală parteneriatului nostru cu România. Plus la aceasta, s-au făcut primii paşi pentru a pune bazele unui parteneriat strategic axat pe integrarea europeană. Declaraţia pe care dl Ghimpu a semnat-o cu dl Băsescu este o piatră pusă la baza temeliei acestui parteneriat strategic şi acum este important ca această declaraţie să aibă în spatele său şi un plan de acţiuni reale care ar fi susţinut de o Alianţă de guvernare.

Cred că următorul pas, extrem de important, ar fi semnarea unui acord strategic de integrare europeană a Republicii Moldova cu România, un acord care ar fi susţinut de majoritatea partidelor parlamentare şi, de ce nu, de către partidele extraparlamentare.

Europa Liberă: Dle Chirilă, vă mulţumim pentru acest interviu.
XS
SM
MD
LG