Linkuri accesibilitate

Excesele nesustenabile dispar (România liberă)


Exuberanța anilor 2007-2008 nu se va întoarce mai repede de 5-10 ani.










Evenimentul zilei
relateaza despre prima sedinta a noului parlament de la Chisinau si despre intrarea in blocaj a negocierilor pentru formarea unei noi majoritati. Dupa ce ieri acelasi cotidian cita declaratii increzatoare ca se va ajunge la o coalitie pro-europeana, astazi cel citat este liderul democrat Marian Lupu. Discutiile PD cu partidele din fosta Alianta pentru Integrare Europeana s-au gripat mai degraba pe probleme emotionale, decat rationale, in timp ce dialogul cu comunistii a avansat puternic. Versiunea lui Marian Lupu este intarita si de declaratii venite din partea comunistilor, de asemenea pomenite in Evenimentul zilei. Deputatul comunist Vadim Mîşin apreciaza ca negocierile cu democratii sunt constructive si ca Partidului Comunistilor nu va ramane in opozitie in noul parlament.

In rest, in ziarele de astazi, bilanturi si previziuni deopotriva lipsite de entuziasm. In Adevarul, Ion M. Ionita constata ca 2010 se incheie cu un fel de victorie “tehnica” a guvernului Boc, concretizata efectiv in puterea de a rezista. Opozitia si-a consumat munitia pe motiuni de cenzura esuate, in loc sa formuleze convingator o alternativa politica. Cum nici actuala putere din Romania nu articuleaza un program clar pentru etapa urmatoare, autorul reaminteste ca marea masa de nemultumiti aflati acum in asteptare va fi castigata de acea formatiune care va veni cu un proiect convingator de dezvoltare durabila.

In Romania libera, Lucian Davidescu incearca sa estimeze cum va arata, din punct de vedere economic, anul viitor. Un scenariu optimist nu exista. Cel realist se bazeaza pe faptul ca “Romania a ajuns sa traiasca in limita propriilor posibilitati. Toate excesele nesustenabile din trecut dispar vrand-nevrand”. Ce inseamna acest lucru: exuberanta anilor 2007-2008 nu se va intoarce mai repede de 5-10 ani. In sfarsit, intr-un scenariu pesimist, o Romanie astfel cumintita ar avea de infruntat cel putin unul dintre cele cateva riscuri majore: fie politicienii ar intra in panica si ar “rasturna caruta cu bani”, fie FMI si-ar pierde increderea in Romania, ori zona euro ar intra cu adevarat in derapaj.
XS
SM
MD
LG