Linkuri accesibilitate

29.12 - București: Instalarea lui Mircea Geoană ca ministru de externe


Alături de Tom Dine, președintele RFE/RL în cursul unei vizite la Europa Liberă, în 2002
Alături de Tom Dine, președintele RFE/RL în cursul unei vizite la Europa Liberă, în 2002

Mircea Geoană: „ani decisivi pentru viitorul naţiunii noastre pe termen lung”.


29 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Sabina Fati).

Instalarea lui Mircea Geoană ca ministru de externe.


Mircea Geoană a fost instalat astazi în funcţia de ministru de externe. Alegerea pentru aceasta funcţie a tînarului diplomat care în cei 5 ani în care a fost ambasadorul Romaniei în Statele Unite şi-a clădit un excelent renume în mediile oficiale de la Washington are o semnificaţie ce pare că nu a scăpat Occidentului. la instalarea lui Mircea Geoană, premierul Năstase areamintit celor prezenţi că el l-a descoperit pe tînărul diplomat. Sabina Fati:

Ceremonia de instalare a noului ministru de externe i-a dat prilejul premierului Năstase să transforme sintagma integrării demne a Romaniei in Uniunea Europeană şi NATO în cea a necesităţii unei diplomaţii „demne" şi credibile.

A. Năstase: „Ministerul de externe este mult mai mult decît suma oamenilor săi, este, în primul rînd un pilon al suveranităţii naţionale. Vreau să va încurajez în a-l susţine pe domnul Mircea Geoană ca ministru al afacerilor externe şi de a lucra împreuna cu domnul preşedinte Ion Iliescu la ceea ce trebuie să fie o diplomaţie a unui nou proiect economic, la o diplomaţie a demnităţii şi credibilităţii naţionale.”

Şeful statului si primul ministru au vrut sa dea o importanţă aparte instalării noului şef al diplomaţiei romane organizînd o ceremonie la care au fost invitati reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucuresti, înalţi funcţionari ai ministerului de externe şi ai comerţului care de acum încolo vor fi integraţi în rîndul diplomaţilor. [...]

Mircea Geoană: „Succesul acestei guvernări şi al mandatului domnului preşedinte Iliescu depăşeşte caracterul unui ciclu politic. Este vorba de momente decisive şi de ani decisivi pentru viitorul naţiunii noastre pe termen lung. Deci, succesul nostru, cred ca este succesul naţiunii și vreau să vă asigur ca în exercitarea preşedinţiei OSCE de catre Romania, în continuarea accelerată şi mai pragmatică a procesului de integrare euroatlatică, în relaţiile cu vecinii, cu partenerii nostri, cu prietenii nostri de pretutindeni, ministerul de externe şi dimensiunea cooperarării economice internaţionale îşi vor face datoria, domnule preşedinte şi domnule prim ministru !”

Şeful diplomaţiei romane este unul dintre cei doi tehnocraţi ai guvernului Năstase, dar cu ocazia instalării sale în fotoliul externelor, domnul Geoană nu a ezitat să prea din retorica partidului care a cîştigat alegerile, referindu-se, în discursul sau, nu doar la probleme de politica internaţională ci şi la saracia din interior şi la posibilităţile practice de rezolvare a acesteia prin ceea ce domnia sa numeşte „diplomaţie comercială".
XS
SM
MD
LG