Linkuri accesibilitate

România abandonată de români


Comentarii deprimate în România liberă










Despre negocierile de la Chisinau pentru formarea viitorului guvern, scrie astazi Evenimentul zilei, care anunta, in acelasi timp, demisia cabinetului Filat. Stirea informeaza ca soarta viitoarei echipe executive se afla in continuare in mana democratilor, care sunt curtati atat de partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, cat si de comunisti. Declaratii recente ale liderului comunistilor Vladimir Voronin ar fi insa indicii ca Marian Lupu nu se va alia cu PCRM. Citand Jurnal de Chisinau, Evenimentul zilei evoca noua viziune a fostului presedinte al Republicii Moldova: o larga coalitie politica, din care sa faca parte si Partidul Comunistilor.

Sfarsitul lui 2010 aduce in presa de la Bucuresti un fenomen fara precedent: absenta comentariilor. Rubricile de acest fel s-au imputinat dramatic in a doua jumatate a anului, iar in aceste zile au fost editii ale ziarelor aparute chiar fara editorial. Astazi, in slaba recolta a semnaturilor de analisti se inscrie articolul lui Gabriel Bejan, de la Romania libera, intitulat Romania abandonata de romani. Jurnalistul porneste de la repetatele apeluri la solidaritate facute recent de presedinte, de premier si de alti oameni politici, si pe care le compara cu apelul marinarilor care au dus nava in deriva si acum cer sprijinul pasagerilor sa dea o mana de ajutor la pompe. Din pacate, se arata in articol, nava nu mai reprezinta nicio miza pentru pasagerii preocupati doar sa ajunga la barcile de salvare.

In acelasi ton deprimat e scris si comentariul lui Nicolae Prelipceanu, de asemenea de la Romania libera, caruia i se pare emblematic saltul in gol de la balconul parlamentului al electricianului de la televiziune. Omul care a facut acum cateva zile acest gest disperat ar fi vrut sa atraga atentia asupra starii de fapt, nu neaparat asupra propriului caz. Prelipceanu trage linie si isi anunta concluzia: desi regimul de teroare al lui Nicolae Ceausescu a cazut acum 21 de ani, astazi e limpede ca Romania nu merge in directia cea buna. In orice caz, nu pentru majoritatea muta, spune el, cea care nu poate finanta alegeri si pe ale carei voturi nu mai tine nimeni sa le obtina.
XS
SM
MD
LG