Linkuri accesibilitate

„Transylvanian Jazz” de Nicolas Simion


Nicolas Simion
Nicolas Simion

„Muzică pur şi simplu”










În luna noiembrie, saxofonistul Nicolas Simion a lansat albumul „Transylvanian Jazz”. Lucian Ştefănescu şi criticul de jazz Virgil Mihaiu, directorului Institutului Cultural Român de la Lisabona au stat de vorbă despre muzica de pe acest album, care a fost editat cu sprijinul ICR, prin Programul Cantemir. Mai multe detalii aflaţi apăsînd butonul „Ascultă” din dreapta paginii.


„Născut în 1959 în satul Dumbrăviţa, lângă Braşov, Nicolas Simion a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti în 1983. Pasionat de jazz şi de improvizaţie, creează în 1984 grupul "OPUS4" la care aderă pianistul Mircea Tiberian şi saxofonistul Dan Mîndrilă.

Stabilit mai întâi la Viena în 1988 şi, mai tîrziu, la Köln, Nicolas Simion are şansa să concerteze alături de renumiţi muzicieni de jazz, precum Mal Waldron, Tomasz Stanko, Idris Muhammad, Jim Pepper, Ino Nobuyoshi, Gunther Schuller, Archie Sheep, Lee Konitz, Jancsy Körössy, în compania cărora înregistrează mai multe albume.

Astăzi, Nicolas Simion se numără printre cei mai originali saxofinişti din Europa, muzica sa combinând ritmurile populare cu jazzul modern, muzica funk şi improvizaţia. Despre compoziţiile sale, saxofonistul declara: „Cea mai mare parte a muzicii mele poate fi cuprinsă în categoria «etno jazz», «folk jazz» sau «jazz cu influenţe balcanice». Eu o numesc muzică pur şi simplu.” Universul muzical al lui Nicolas Simion, care îmbină sonorităţile muzicii contemporane cu ritmurile folclorului românesc şi energia interpretativă, îl recomandă pe muzician drept unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi şi compozitori români de jazz.”(extrase din foaia de prezentare ICR a concertului susţinut de Nicolas Simion şi trupa sa, pe 24 noiembrie, la Jazz Cafe din Londra).
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG