Linkuri accesibilitate

27.12 - București: C.V. Tudor sau despre negaţionismul radical


În Romania, pornind de la intenţia destabilizării dreptei „ucenicul vrăjitor" a sfîrşit prin a-şi teroriza foştii inventatori, în frunte cu Iliescu şi Roman.


27 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Emil Hurezeanu).

C.V. Tudor sau despre negaţionismul radical.


Liderul PRM nu face neapărat politică ci provoacă pe scena politica, fara incetare, uzînd de toate obsesiile subconştientului personal şi colectiv care de obicei sunt reprimate.Vadim Tudor da glas adesea, cu o uşurinţă neobişnuită a portretizării monstruoase, dar memorabile, celor mai joase pulsiuni ale societăţii romanesti. Rezultatul este chiar vitrina cu monstrii, cum se numeste una din rubricile publicaţiei Romania Mare. Monstrii sunt însă apetitul pentru fabulaţii scabroase, pentru terfelire şi autoterfelire în excrementele dictaturii şi ale tranziţiei. [...]

Frontul Naţional a devenit principalul organ politic al protestului social din Franţa în condiţiile în care dreapta tradiţională a pierdut masiv în faţa stîngii, iar stînga, cu socialistii şi comuniştii la putere şi-a pierdut calitatea de rezervor al insatisfacţiei sociale. Echivalentul poate fi regăsit în Romania, în rîndurile partidului Romania Mare.

În sfîrşit, dreapta tradiţională, liberală şi gaulistă din Franţa a pactizat, nu o dată cu adepţii Frontului Naţional în alegerile locale. Liliputanul de altă dată, s-a transformat, aşadar, într-un monstru. O evoluţie consumată şi în Romania. Si în Romania, pornind de la intenţia destabilizării dreptei „ucenicul vrajitor" a sfîrşit prin a-şi teroriza foştii inventatori, în frunte cu Iliescu şi Roman.

Dreapta şi stînga din Romania au fost confruntate deopotrivă cu doua saptamîni în urmă de forţa de asalt a extremismului anti-politic, pusă în serviciul PRM şi al lui CVTudor. Si în Romania, ca in Franţa, PRM şi Vadim Tudor au devenit vocile marilor frustrări sociale şi economice. Diferenţa este ca în Franţa Le Pen a fost sancţionat de cîte ori s-a transformat în infractor de catre justiţie, în timp ce în Romania, ilegalitatea obsecenă a devenit pentru CVTudor un instrument politic suplimentar, o sursă inepuizabilă de notorietate.

Ar fi greşit raţionamentul, practicat uneori şi în legatură cu Ceauşescu, mai de mult, potrivit căruia clinica de psihiatrie ar putea rezolva astfel de cazuri. Nici scoaterea în afara legii nu mai este soluţia. Anumiţi politicieni extremişti abia aşteaptă să se transforme în martiri.
XS
SM
MD
LG