Linkuri accesibilitate

PD cu pînzele sus navigînd între Scylla și Caribda


Valeriu Lazar
Valeriu Lazar

Valeriu Lazăr: prioritatea este găsirea formulei politico-juridice prin care alegem preşedintele şi avem o guvernare pe patru ani.


Cu doar o zi inainte de prima sedinta a noului Legislativ care va avea loc maine, PL, PLDM si PD s-au intalnit la o noua runda de negocieri dar, nu s-a ajuns la un consens. Astazi liderii celor trei partide se vor intalni din nou. Ei lasa sa se inteleaga ca mai au de discutat pana la semnarea unui eventual acord de creare a unei coalitii de guvernare. Invitatul editiei matinale deputatul Valeriu Lazar, vicepreşedintele Partidului Democrat
.

Europa Liberă: Dle Lazăr, aproape 10 întâlniri şi negocieri între PD, PL şi PLDM şi aproximativ tot atâtea întâlniri între PD şi PCRM. De ce întârzie finalizarea acestor negocieri privind crearea unei alianţe de guvernământ?

Valeriu Lazăr
: „Cred că trebuie să punem accentul pe calitate, nu pe factorul de timp. Cred că abordarea paşilor mici este una absolut necesară şi avem şansele să ne asigure calitatea procesului”.

Europa Liberă: Dle Lazar, etapa aceasta de 50 la 50 şi principiul echilibrului care înseamnă asigurarea unui act de guvernare. Până când se va vorbi despre 50 la 50?

Valeriu Lazăr
: „Dacă prin 50 la 50 vă referiţi la momentul până când se menţin încă şansele unei coaliţii de centru stânga, cred că lucrurile se precipitează, a declarat-o şi liderul nostru, dl Lupu, ieri. Zilele următoare vom acumula, să zic aşa, masa necesară de informaţii şi de claritate ca să putem lua o decizie”.

Europa Liberă: Până unde s-a ajuns în cadrul negocierilor cu PCRM şi până unde s-a ajuns cu ceilalţi doi parteneri, PL şi PLDM?


Valeriu Lazăr: „Hai să zicem că momentam am ajuns cu colegii din eventuala coaliţie de centru-dreapta, procesul similar cu PCRM-ul. Momentan avem aproape integral claritatea cum ar arăta tabloul guvernamental într-un caz şi altul”.

Europa Liberă: E o diferenţă mare?


Valeriu Lazăr
: „Chiar să ştiţi că pe partea de conţinut, la nivel de priorităţi, obiective, chiar nu sunt. Sunt anumite diferenţe vizavi de cum ar arăta această guvernare şi este şi firesc. În cazul PCRM-ului, şi ei sunt şi noi agreăm nişte schimbări instituţionale nu radicale, dar mai simţitoare. În cazul colegilor din dreapta s-a mers pe principiul continuităţii, inclusiv la nivel instituţional. Cu mici excepţii ne-am propus integral să menţinem structura sub aspect instituţional, cu anumite ajustări, să spunem aşa”.

Europa Liberă: Dle Lazăr, care sunt totuşi criteriile în baza cărora ar trebui să se creeze această coaliţie de guvernare?


Valeriu Lazăr: „Ne dorim în primul rând o construcţie guvernamentală şi nu doar guvernamentală dar şi de guvernământ pe patru ani. Este important pentru noi şi pentru electoratul Partidului Democrat, lumea a obosit ca din contul lor să facem alegeri de două ori pe an. Punctul de pornire pentru noi şi un criteriu foarte, foarte important este cum, practic, găsim soluţiile de ordin politic şi juridic prin care să asigurăm o guvernare pe patru ani.

Asta ar însemna ca şi punct de pornire, alegerea preşedintelui. Pentru noi nu este important cine va fi acest preşedinte, sincer. Pentru noi este important că, într-adevăr, ieşim la o formulă care ne asigură o guvernare pe patru ani. În rest, lucrurile sunt derivate, pentru că doar o guvernare pe patru ani poate asigura o agendă de reforme de care avem nevoie şi o agendă politică foarte consistentă. Trebuie să calmăm lumea ca să ştie că avem patru ani înainte, armatele noastre politicie deja sunt reglate nu pentru luptă, ci pentru a zidi, a construi, şi este un punct foarte important pentru noi.

În viziunea noastră, orice altă formulă de un an, un an şi jumătate ar însemna timp pierdut, energie cheltuită nu pentru a construi ci pentru a lupta în continuare, de aceea pentru noi acest lucru este, poate, cel mai important criteriu. Restul nu sunt lucruri neimportante, dar pot fi uşor rezolvate”.

Europa Liberă: Dle Lazăr, dar şansele de a fi ales preşedintele sunt aproape la limită pentru că este evident că dacă se face coaliţia de centru-stânga, e greu de presupus că se vor găsi voturi pe dreapta şi invers.

Valeriu Lazăr: „Aveţi dreptate, şansele sunt cam aceleaşi, tocmai de aceea noi, am impresia, am reuşit să convingem partenerii noştri de eventuală coaliţie că nu merită să ne antrenăm acum în discuţii şi negocieri ce şi cum împărţim, atât timp cât nu avem în faţă tabloul pe patru ani. Cred că ne-a reuşit să scoatem în prim plan anume această problemă, să vedem preocuparea tuturor.

Noi trebuie să ieşim la o formulă prin care să asigurăm şi eventualei opoziţii posibilitatea de a participa la soluţionarea acestei probleme. Noi nu trebuie să ridicalizăm, nu trebuie să creăm condiţii în care partidul care se va afla în opoziţie să nu poată participa la acest proces, ba din contra, noi vrem să-i aducem la masa de nogocieri şi să demonstrăm că suntem o societate ceva mai matură politic.

Opoziţia nu înseamă că oamenii nu vorbesc unii cu alţii şi nu caută soluţii pentru a rezolva probleme. Uite asta ne dorim noi. Am impresia că suntem pe drumul drept oricare nu ar fi finalitatea şi cu cine nu ar veni cu Partidul Democrat, până la urmă este important să lăsăm portiţa deschisă, loc de bună ziua şi viitoarei opoziţii, ca să putem rezolva această problemă. Şi vă asigur că ulterior va fi posibil de guvernat cu un partid normal în opoziţie, în opoziţie constructivă”.

Europa Liberă: Dle Lazăr, şi cu stânga şi cu dreapta, PD pare a prefera mai întâi să ocupe funcţia de speaker?


Valeriu Lazăr
: „Da, aici aşa s-a convenit şi mi se pare un lucru firesc. Dacă am zis că principala noastră prioritate este găsirea acestei formule politico-juridice prin care alegem preşedintele şi avem o guvernare pe patru ani, următorul subiect la care am eu impresia că se discută mult, sunt formulele de securizare. Să nu vă mire acest cuvânt”

Europa Liberă: Ne miră un pic.


Valeriu Lazăr: „Să nu vă mire, fiindcă noi ne-am spus ofurile şi nu are nimic cu frustrările, cu supărările sau cu amintirile din copilărie. Dar e ceva firesc. Nu a fost totul perfect în această guvernare împreună, de aceea mă bucur că ieşim din această zonă. Oricum mai rămână o doză de neîncredere şi, respectiv, pentru a evita orice alte specualţii şi resentimente pe viitor, trebuie să securizăm viitoarea formulă de guvernare.

Asta ar însemna anumite angajamente scrise, angajamentele de ordin politic nu sunt suficiente, ele vor trebui consolidate cu anumite aranjamente de ordin juridic. Asta ar însemna că undeva ar trebui să umblăm la legi, am văzut nişte carenţe care nu au mers, nu-i nimic straşnic, ba din contra, trebuie să securizăm prin a prevedea anumite chestii în legi şi o anumită consecutivitate în acţiuni. Acum se lucrează şi la acest capitol. Cred că toată lumea va avea de câştigat”.

Europa Liberă: Doza aceasta de neîncredere despre care vorbiţi dvs e şi pe dreapta şi pe stânga?

Valeriu Lazăr: „Dar cum credeţi oare? Sigur că da!”

Europa Liberă: Şi joacă festa într-un fel, nu?


Valeriu Lazăr
: „Nu că ar juca festa. Ştiţi, nu am fi vrut să ajungem într-o situaţie când în acordurile politice scrie una, şi în realitate se face alta. Să nu uităm că şi pe parcursul acestui an am avut cazuri de acestea. Nu vreau să răscolesc trecutul că doare. Ca să nu le repetăm pe viitor şi să nu existe nici tentaţie, chiar ar trebui lucrurile acestea să fie fixate şi chiar securizate lanivel de legi?”

Europa Liberă: Dle Lazăr, dar de ce planează aceste suspiciuni că Moscova, cei de la Kremlin, ar fi blagoslovit alianţa de centru-stânga?


Valeriu Lazăr
: Cineva a exagerat şi cred că exagerează în continuare rolul Moscovei. Ne-am apucat şi noi acum să exagerăm dacă ne amintim cu ce au început negocierile, cu consultările cu partenerii externi. Factorul extern nu poate fi ignorat dar nici să nu exagerăm. Eu cred că factorul extern s-a implicat în măsura în care ne-a sugerat anumite lucruri. De aici încolo şi cei de la Kremlin şi cei de la Brussels şi cei din alte cancelarii occidentale au spus acelaşi lucru: „E de datoria noastră să vă sugerăm anumite lucruri, suntem partenerii voştri de dezvoltare, dar de aici încolo aveţi dreptul de a vă decide soarta.

Mie îmi place această abordare şi noi o urmăm anume aşa. Partidul Democrat, credeţi-mă, nu are absolut nicio presiune de nicăieri. Suntem suverani şi independenţi şi ne ghidăm de votul electoratului, de semnalele care vin de la membrii noştri de partid, şi semnalele sănătoase care vin din societate. Alt gen de influenţe şi implicaţii din exterior nu avem şi chiar şi din punct de vedere moral şi legal sunt interzise acest gen de presiuni asupra unui partid politic.

Europa Liberă: Dle Lazar, dar aceste discuţii au loc pe fundalul mitingurilor din Chişinău, mitinguri pro şi contra unei eventuale coalizări a Partidului Democrat cu Partidul Comuniştilor. Aceasta s-ar răsfrânge într-un fel asupra deciziei pe care urmează să o ia PD-ul?


Valeriu Lazăr
: „Noi suntem o ţară democratică, fiecare spune ce vrea, până aici nu văd nicio problemă. Dragii noştri, Marea Adunare a Alegătorilor a avut loc pe 28 noiembrie, uite atunci a avut loc Marea Adunare a Alegătorilor, de aici încolo fiecare poate să ia atitudine în formulă paşnică. Suntem atenţi la toate mesajele care vin din societate. De ce nu, aplecăm urechea şi la ce se spune acolo, dar nu înseamnă că ne ghidăm de ceea ce se spune acolo pentru că nu prea avem alegătorii PD-ului acolo. Fiecare cu alegătorii lui.

Noi avem obligaţiuni faţă de alegătorii noştri şi ne ghidăm aşa cum ne-au votat oamenii, or oamenii ne-au ghidat sub programul, sub priorităţile pe care noi le-am avut în campanie. Dacă ne aducem aminte ce am declarat noi în campanie, am spus că vrem echilibru, vrem democraţie, vrem valori europene, vrem în egală măsură ca Partidul Democrat să menţină dialogul politic pentru că avem nevoie de el. Uitaţi-vă acă aici suntem, noi suntem foarte consecvenţi şi ne ghidăm de aceea ce spun alegătorii noştri”.

Europa Liberă: Eu sunt de acord cu ceea ce spuneţi dvs, că Moldova are nevoie de un act de guvernare calitativ şi nu cantitativ, dar nu pot dura la nesfârşit şi aceste negocieri, oricum trebuie să puneţi punctul.

Valeriu Lazăr: „Fără îndoială, toată lumea îşi doreşte o dezlegare a acestei situaţii cât mai repede posibil. Am impresia că mai durează câteva zile”.

Europa Liberă: Câteva zile până la Anul Nou sau treceţi şi după?


Valeriu Lazăr: „Sincer, psihologic toată lumea îşi doreşte ca să lăsăm în anul acesta relele şi să vină bunele. Sunt sigur că toată lumea îşi doreşte acest lucru, şi pe stânga, şi pe dreapta, şi pe centru. Prea relaxaţi au fost oamenii când s-a început acest proces. Eu cred că trei săptămâni puteau fi utilizate cu randament mult mai mare, acum recuperăm”.

Europa Liberă: Vreau să insist şi să vă întreb, propunerea PCRM este mai generoasă, cum s-a vorbit şi până acum?


Valeriu Lazăr
: „Bine, ce înseamnă mai generoasă? La nivel de principii şi valori, la nivel de lucruri pe care insista Partidul Democrat, ele sunt agreată în egală măsură. Sigur, dacă faci coaliţie în doi şi mergi pe principiul echilibrului, îţi revin ceva mai multe ministere şi mai multe responsabilităţi, respectiv funcţii. Nu e acelaşi lucru în trei, dar pe noi nu acest lucru ne deranjează.

Putem spune că momentan ele sunt la fel de generoase. Sunt similare, să zic aşa, pe noi nu ne interesează câţi miniştri vom avea, ne interesează partea calitativă. Să avem nu doar responsabilităţi dar să avem şi posibilităţi de a ne promova ideile, aspiraţiile, ceea ce am promis alegătorilor şi am impresia că lucrurile sunt mai mult sau mai puţin echilibrate”.

Europa Liberă: Şi totuşi în anumite situaţii liderii partidelor politice continuă să se acuze reciproc de tergiversarea negocierilor şi atunci când dai vina unul pe altul...

Valeriu Lazăr
: „Nu pot să deschid parantezele procesului de negocieri. Vreau să vă asigur că Partidul Democrat este foarte şi foarte constructiv în aceste discuţii şi negocieri. Cred că după ce se vor finisa o să aveţi posibilitatea să vă documentaţi şi o să înţelegeţi că ceea ce spun eu este purul adevăr. Suntem foarte şi foarte constructivi”.

Europa Liberă: Vă întâlniţi astăzi cu PCRM?

Valeriu Lazăr: „S-ar putea şi aici trebuie lucrurile mişcate”.

Europa Liberă: Ce înseamnă mişcate?

Valeriu Lazăr: „Noi nu ştim care va fi deznodământul, dar trebuie să fim corecţi cu toată lumea. Ai început un proces, trebuie să-l duci la bun sfârşit care nu ar fi el, eu aşa înţeleg. Că se va finaliza cu o coaliţie de centru-stânga, că se va finaliza cu o coaliţie de centru-dreapta, lucrurile trebuie menţinute. Chiar dacă ieşi din negocieri, trebuie să o faci într-o manieră civilizată. Nu toate negocierile se finalizează cu ceva, în bussines tot e aşa. Asta nu înseamnă că ai aruncat procesul, urmează să dai ochii cu oamenii, să discuţi, să explici de ce ai luat o decizie sau alta, şi laşi loc de bună ziua. Spuneam că avem nevoie ca niciodată de acest dialog, de aceea în stilul PD asta înseamnă într-o manieră civilizată, modernă trebuie să ieşim din negocieri, oricare nu ar fi finalitatea acestora şi mi se pare un lucru absolut firesc”.

Europa Liberă: Mulţumim, dle Lazăr.
XS
SM
MD
LG