Linkuri accesibilitate

Gafele anului 2010


Vladimir Putin la volanul unei Lada Kalina
Vladimir Putin la volanul unei Lada Kalina

Malapropism, indelicatețe, jignire.










În ajun de sărbători, corespondentul EL Ron Synovitz a făcut o selecţie mai puţin obişnuită de declaraţii care au marcat anul 2010, amintindu-şi… gafele unor politicieni, oameni de afaceri şi lideri de opinie. Le trece în revistă Mircea Ţicudean.


Pentru mulţi americani, anul 2010 va rămâne în amintire ca anul dezastrului ecologic din Golful Mexic, provocat de explozia platformei maritime a companiei britanice BP. Iar şeful de atunci al firmei BP, Tony Hayward va fi rememorat probabil mai ales pentru deciziile sale dubioase la vreme de criză, dar şi pentru gafele din declaraţiile pe tema ei.

Hayward a spus de pildă că scurgerea milioanelor de barili de de ţiţei nu este altceva decât “o picătură în ocean”. Iar un coleg de-al său din conducerea firmei, suedezul Carl-Henric Svanberg s-a arătat la fel de delicat spunând că locuitorii litoralului american sunt “oameni mărunţi”.

Adresându-se “mărunţilor”, Hayward le-a explicat odată, în aceeaşi manieră, că şi el face eforturi pentru rezolvarea crizei, deoarece “îşi vrea viaţa înapoi” – adică viaţa fără probleme dinaintea exploziei. Ultima greşeală de relaţii cu publicul a lui Hayward a fost că în plină criză a plecat în vacanţă, ca să urmărească la faţa locului o cursă de iahturi printre care se afla şi al lui.

La o cursă a participat şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin, dar până la urmă a fost prins trişând. Liderul de la Kremlin a făcut reclamă constructorului autohton de automobile Lada conducând o astfel de maşină, o “Kalina” galbenă, 2000 de kilometri prin Siberia.
Satisfăcut, le-a recomandat compatrioţilor să cumpere maşini Lada, pentru că sunt “comfortabile” şi “rezistente”.

Numai că un video amator postat pe Youtube a demonstrat că în călătoria lui patriotică prin Siberia, Putin a fost nevoit să folosească mai multe maşini Lada, nu una, pentru că ele capotau, rând pe rând.

Tot o călătorie l-a aşezat în categoria gafeurilor anului pe preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari. În vreme ce regiuni întinse ale ţării sale erau inundate, liderul pakistanez se afla în Europa de Vest, unde spunea printre altele că numai politicienii sensibili şi oneşti pot triumfa în lupta cu extremismul islamic. Între timp, la el acasă, televiziunile prezentau în paralel imagini ale zecilor de mii de sinistraţi de la inundaţii şi pe preşedinte la dineuri de gală, în capitalele occidentale.

În Afganistan, un oficial NATO i-a înfuriat pe localnici, dar nu numai pe ei, prezentând într-un interviu la BBC progresele enorme pe care le-ar fi făcut Kabulul cu ajutorul trupelor străine. Mark Sedwill care este şeful biroului de relaţii cu publicul al forţelor NATO din Afganistan, a spus că la Kabul şi în alte oraşe afgane mari sunt foarte puţine atentate cu bombe. “Copiii sunt probabil mai în siguranţă aici la Kabul decât la Londra, New York sau Glasgow” – exagerând şi chiar destul de mult.

Pentru preşedintele ucrainian Viktor Yanukovici, anul 2010 a fost unul foarte bun, care i-a adus puteri sporite, dar nu l-a scăpat cu totul de o problemă mai veche: insuficienta cunoaştere a limbii ucrainiene. Ca mulţi alţi ucrainieni din estul ţării, Yanukovici se exprimă mai uşor în rusă. Şi deşi în ultima vreme, a făcut eforturi să-şi cizeleze ucrainiana, progresele se lasă aşteptate. La începutul lunii decembrie, Yanukovici a salutat ridicarea pomului de anul nou, doar că nu a nimerit cuvântul “brad”. În loc să spună “yalinka”, a spus “yolka”, dovedind că tot rusa îi este mai aproape de inimă, cel puţin deocamdată.

Premierul Marii Britanii David Cameron n-are probleme cu limba oficială a ţării sale. Dimpotrivă, vorbeşte engleza aşa de bine şi de repede că uneori îl ia gura pe dinainte, mai ales în discuţii pe teme de politică externă.

Aflat în Turcia, Cameron a lăudat ţara-gazdă şi i-a urat să intre cât mai repede în UE, aducând mai multă securitate regiunii Orientului Mijlociu. Acolo, a explicat premierul britanic, situaţia este complicată şi datorită “faptului că Iranul are arma atomică”. Această afirmaţie tranşantă contrazice însă toate declaraţiile internaţionale oficiale în chestiunea iraniană, căci nimeni – cu excepţia poate involuntară a lui Cameron – n-a spus până acum limpede că Iranul are deja arma atomică.

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter a gafat spre sfârşitul anului curent, la o conferinţă de presă despre organizarea campionatului mondial de fotbal în emiratul Qatar, în 2022. Unul din reporteri l-a întrebat dacă ştie că în Qatar homosexualitatea este interzisă şi că suporterii gay de fotbal se vor expune unor eventuale pedepse, dacă îşi vor urma echipele favorite în ţara islamică din zona Golful Persic.

“Le recomand să se abţină de la activităţi sexuale”, a spus Blatter, în râsetele audienţei. Mai multe organizaţii ale minorităţilor sexuale au protestat însă de îndată, spunând că gluma a fost proastă, şi că situaţia gay-ilor şi lesbienelor din ţări unde homosexualitatea este interzisă, ca Qatarul, nu este deloc un motiv de râs.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG