Linkuri accesibilitate

Dilema: „Moș Crăciun - Moș Gerilă” perpetuată de dilema „stil nou - stil vechi”



De-a lungul anilor care au urmat căderii URSS, Moş Crăciun împins în uitare în perioada sovietică a reuşit să redevină în Republica Moldova personajul central al sărbătorilor de iarnă aşteptat de copii să le pună daruri sub brad.

Lucrurile legate de acest personaj biblic mai rămân încurcate în mintea celor mici doar în ceea ce ţine de data la care trebuie să-l aştepte pe moş.

„Moş Crăciun este un personaj din poveşti şi aduce sub brad cadouri la copiii cuminţi. Poate să vină şi pe 25 decembrie, şi pe 7 ianuarie. În ambele zile. 25 este Crăciunul pe stil nou, iar 7 - Crăciunul pe stil vechi, “ îmi explică o elevă din clasa a patra a unui liceu din capitală

Europa Liberă: La tine când vine Moş Crăciun, pe 25 sau pe 7?

„Pe stil nou. Diseară îl aşteptăm. Pe 7 sărbătorim cu familia. “

Preşedinta Societăţii de Etnologie, Varvara Buzilă nu vede nici o problemă în existenţa acestei derute: „Este firesc, întrucât sărbătorim Crăciunul şi pe stil vechi, şi pe stil nou. Este important că societăţile tradiţionale din spaţiul noştru cultural sărbătoresc la sfârşit de an mai mulţi moşi. Dacă copiii cred în ei, e bine, pentru că vor avea o atitudine pozitivă facă de bătrâni. Moş Gerilă este un personaj inventat, pe care sovieticii au încercat să-l includă în tradiţie. Dar în tradiţia noastră am avut chipul lui Moş Crăciun din pâine, numit Crăciunel. Avem în legendele noastre chipul lui Moş Crăciun. Îl avem în colindele noastre, care spun că la masă stă Crăciun şi Crăciuneasa. Au fost ignorate tradiţiile locale. Acuma, slavă domunuilui, încercăm să reabilităm nişte tradiţii locale.“

Iar tradiţia locală despre care vorbeşte Varvara Buzilă se bazează pe o legend biblică care spune că atunci cand s-a nascut Isus, Craciun a pedepsit-o pe sotia sa care ar fi ajutat-o pe Sf. Fecioara sa nasca. Dupa ce a aflat cine era copilasul, Crăciun a plecat sa-l caute, daruind jucarii copiilor pe care ii intalnea in cale. Substituţia lui Moş Craciun cu Mos Gerila în perioada sovietică a avut drept scop să şteargă legăturile între nasterea lui Isus şi Craciun, devenit Gerila.

Astăzi, situaţia sa schimbat, dar cu toate învinuirile aduse în ultimii ani de către cei care îl consideră o invenţie a perioadei sovietice, Ded Moroz, în traducere Moş Gerilă, continuă să fie aşteptat de o parte dintre copii din Republica Moldova. Este vorba despre cei care cresc şi se educă în familii ce respectă tradiţia rusă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG