Linkuri accesibilitate

Un mediator american neoficial în Coreea de Nord


Bill Richardson salutat de un înalt funcționar nord-corean la sosirea la Fenian
Bill Richardson salutat de un înalt funcționar nord-corean la sosirea la Fenian

Bill Richardson: „Nu am reprezentat poziția administrației. Dar nord-coreenii mă știu”.


Guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson si-a reluat un rol pe care l-a mai jucat si anterior in cariera sa politica, cel de mediator in incercarea de a rezolva problema pusa de ambitiile nucleare ale Coreei de Nord. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela daca recenta vizita a domnului Richardson la Fenian a fost autorizata de Casa Alba.

Guvernatorul Richardson spune ca da, Presedintia a aprobat vizita sa in Corea de Nord, asta in ciuda faptului ca mesajul Casei Albe este ca Richardson nu a solicitat permisiune. „Am aminat calatoria de doua ori, la cererea administratiei” – a declarat fostul ambasador American la ONU, in timpul administratiei Clinton. Richardson afirma ca administratia a stiut si a aprobat. Guvernatorul a adaugat, la reteaua de televiziune CNN ca ceea ce oficialitatile de la Washington i-au spus este ca se poate deplasa in Corea de Nord, cit timp spune ca este o calatorie privata. El a adaugat ca pe durata sederii in statul comunist s-a consultat cu Departamentul de Stat.

Intrebati de presa, cei de la Casa Alba au spus ca nimeni nu a aprobat calatoria si ca Richardson, „nici nu a avut nevoie, nici nu a cerut aprobare”. In plus, administratia Obama a comunicat ca nu este de acord cu calatoria guvernatorului de New Mexico, dar, pe de alta parte, Departamentul de Stat i-a solicitat acestuia un raport. „Ei isi doresc ca negocierile sa se faca pe cai oficiale si eu sint una neoficiala”, a spus guvernatorul, dupa ce s-a intilnit cu oficialitati guvernamentale americane.

De la bun inceput Richardson a aratat ca incearca sa detensioneze situatia din Peninsula Corea, dupa ce ultima perioada a adus regiunea in pragul conflictului. Fostul ambasador ONU, care a mai avut initiative diplomatice particulare mentine relatii cu enigmaticul lider nord-corean, Kim-Jong Il. Administratia Obama s-a distantat de la bun inceput de initiativa lui Richardson. Acesta a spus, „Nu am reprezentat pozitia administratiei. Dar nord-coreenii ma stiu”.

Intr-un comunicat de presa, Casa Alba arata ca Bill Richardson a mai avut si in trecut intentia sa se deplaseze in strainatate sic a atunci i s-a explicat de ce nu e o idee buna. Acum insa, el a decis sa o faca in calitate de cetatean privat. Un alt unghi de vedere este cel al purtatorului de cuvint al guvernatorului, care a repetat ca administriatia stia si ca nu a obiectat, cit timp era vorba despre o calatorie privata. Purtatorul de cuvint a adaugat ca guvernatorul a vorbit cu Departamentul de Stat cit timp s-a aflat in Corea de Nord si ca odata revenit in tara a informat oficialitatile.
XS
SM
MD
LG