Linkuri accesibilitate

O altă integrare europeană


Mi se pare mai important să fim cunoscuţi în străinătate prin operele scriitorilor basarabeni importanţi decît prin cîntecele unor vedete recente.


La noi, în anii tranziţiei, s-a vorbit muuult despre integrarea europeană. Se vorbeşte mereu, se vorbeşte şi acum. Aşa se face însă că toţi aceşti ani se vorbeşte despre integrarea europeană cu precădere în plan politic şi economic. Mass-media mereu oglindeşte vizitele oficialităţilor europene în Moldova şi difuzează obiecţiile acestora faţă de felul în care Moldova îşi face temele pentru acasă. Se vorbeşte mult despre relaţiile economice dintre Europa şi R. Moldova. Acum la ordinea zilei e liberalizarea regimului de vize.

Foarte puţin se spune despre o altă integrare europeană, care e la fel de importantă ca şi acelea sus-pomenite şi anume despre integrarea culturală şi literară. Aş scoate în evidenţă aici aspectul literar, pentru că literatura e cea prin care străinul poate accede la eul profund al moldoveanului. Din acest punct de vedere mi se pare mai important să fim cunoscuţi în străinătate prin operele scriitorilor basarabeni importanţi decît prin cîntecele unor vedete recente.

Ieri a avut loc un eveniment deosebit care poate fi considerat o contribuţie a scriitorilor moldoveni la integrarea ţării lor în Europa. PEN-Clubul din Moldova, mai exact filiala autohtonă a organizaţiei mondiale a scriitorilor, al cărei preşedinte e Vitalie Ciobanu, a lansat un almanah literar în limbile engleză, franceză şi germană, conţinînd textele a peste 30 de scriitori moldoveni.

Almanahul, apărut la Editura Cartier, cuprinde texte din toate genurile – eseu, proză, poezie, teatru – şi a fost editat cu sprijinul financiar al fundaţiei austriece KulturKontakt şi al Institutului Cultural Român. Un proiect literar de asemenea anvergură nu a fost încă realizat în Moldova. El e foarte important pentru că Europa vrea să ne cunoască nu numai prin solii noştri politici şi prin oamenii noştri de afaceri, ci şi prin ideile şi ficţiunile literaţilor şi intelectualilor. Iar aceste idei ale literaţilor pot spune deseori mult mai multe despre spaţiul în care trăim decît discursurile bombastice sau protocolare ale politicienilor.

Rezultatele acestui efort al PEN Clubului moldovenesc deja sînt vizibile. Almanahul literaţilor moldoveni va fi prezentat în mai multe reviste europene prestigioase, există semne că europenii şi nu numai ei vor să audă în continuare vocile scriitorilor moldoveni, dovadă e şi faptul că unul dintre textele din almanah a fost inclus imediat într-o carte, care potrivit revistei Los Angeles Times, e printre primele 10 ale anului în SUA.

Colegul Em. Galaicu-Păun zicea că n-ar strica să fie trimise cîteva exemplare la ambasadele moldoveneşti din străinătate. Într-adevăr, almanahul literaţilor ar putea fi o frumoasă carte de vizită a ambasadorilor noştri.
XS
SM
MD
LG