Linkuri accesibilitate

Șansele unui nou mandat la primărie ale lui Dorin Chirtoacă


Dorin Chirtoacă la datul zăpezii
Dorin Chirtoacă la datul zăpezii

Analiștii constată că după 28 noiembrie situația electorală s-a schimbat radical la Chișinău prin revenirea PCRM-ului și succesul PLDM-ului.










Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi-a confirmat intenţia să candideze pentru un nou mandat la alegerile locale de anul viitor. După anunţul făcut de vicepreşedintele liberal aseară la televiziunea publică Moldova 1, Diana Răileanu s-a interesat ce şanse are primarul să câştige din nou, după ce partidul său a obţinut numai 17 la sută din voturi în Chişinău la parlamentarele de pe 28 noiembrie.


Analistul politic Viorel Cibotaru este de părere că şansele lui Dorin Chirtoacă să ajungă din nou în fotoliul de primar al Chişinăului sunt destul de mari: „Nu cred că rezultatele pe care le-a obţinut Partidul Liberal vor condiţiona în mod serios prestaţia pe care o va avea partidul şi posibilul candidat, Dorin Chirtoacă la viitoarele alegeri locale”

Însă, adaugă expertul, rezultatul alegerilor locale de anul viitor va depinde de coaliţia de guvernământ care va fi creată de partidele politice ajunse în parlament.

Viorel Cibotaru: „Desigur că situaţia poate să se schimbe foarte serios în dependenţă de ce alianţă va guverna Republica Moldova, una de dreapta sau una de stânga şi modul în care va fi soluţionată alegerea preşedintelui. Aceştia sunt şi factorii care vor determina voinţa partidelor politice de a se încadra în lupta pentru primăria municipiului Chişinău şi şansele lui Dorin Chirtoacă”.

Şansele actualului primar de a fi reales ar putea scădea şi dacă partidele politice nu ajung la un numitor comun, iar la primăvară, odată cu alegerile locale, vor fi organizate noi alegeri parlamentare, spune Viorel Cibotaru.

Mai puţin optimist faţă de perspectiva primarului Chirtoacă s-a arătat directorul centrului sociologic CBS-AXA, Ion Jigău: „Dacă cu câteva luni în urmă eu aş fi spus cu siguranţă că actualul primar are cele mai mari şanse, acum nu pot afirma acest lucru. S-a schimbat situaţia electorală radical în Chişinău, comuniştii au revenit în mare măsură în Chişinău, în primul rând, şi s-a ridicat mult PLDM-ul, de aceea acum situaţia poate să se răstoarne în oricare altă direcţie”

Dar ce contracandidaţi ar putea avea actualul primar al capitalei? Am căutat să aflu de la directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Arcadie Barbăroșie: „Eu cred că PLDM pe valul succesului obţinut în alegerile din 28 noiembrie ar putea veni cu un candidat puternic şi Partidul Comuniştilor ar putea veni cu un candidat propriu, deci în acest sens presupun că dl Chirtoacă va avea, într-adevăr contracandidaţi foarte şi foarte serioşi.

Europa Liberă: Dar dl Serafim Urechean?

Arcadie Barbăroșie: „Îmi vine foarte greu să zic. Dl Urechean s-a prezentat ca un foarte bun gospodar dar au trecut şase ani de când domnia sa nu mai lucrează în municipiul Chişinău şi nu ştiu dacă este posibil să intre de două ori în aceeaşi apă”.

În calitate de posibili concurenţi ai primarului Chirtoacă, Arcadie Barbăroşie i-a menţionat pe deputaţii Igor Dodon şi Iurie Muntean din partea PCRM sau ministrul justiţiei, Alexandru Tănase din partea PLDM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG