Linkuri accesibilitate

Sofia: tribunale speciale pentru corupția la nivel înalt și crima organizată


Ministrul justiției a cerut să fie anchetați toți care nu pot dovedi proveniența legală a unor venituri de peste 30 000 de euro.










În ciudă avertismentelor opoziției și ale unor organizații pentru apărarea drepturilor omului, fără a se aștepta verdictul Comisiei de la Veneția, printr-un amendament la Legea justiției, în Bulgaria vor fi create tribunale, parchet și un serviciu de anchetă penală, specializate în audierea cazurilor de corupție la nivel înalt și de crima organizată.

Reprezentanți din opoziția de centru-stîngă au declarat că tribunalele specializate vor fi de fapt organe ale Ministerului de interne prin care se va urmări condamnarea rapidă a acuzaților, fără a se acorda atenția cuvenită probelor. În Slovacia în 2005 a fost creată o structură identică dar mai tîrziu s-a renunțat la ea. Acolo acest tribunal a fost denumit tribunalul polițiștilor leneși.

Ex-ministrul de interne, socialistul Rumen Petkov a spus că justiția specială este menită să garanteze continuarea unei politici eșuate de combatere a crimei organizate.

Opoziția a criticat deasemeni prevederea privind alegerea asesorilor judecătorești de către consiliile municipale. În acest mod tribunalele specializate vor capăta un caracter de partid.

Guvernanții au amînat adoptarea unui amendament la Legea justiției, ce impune obligativitatea verificării de către Agenția pentru securitatea națională (DANS), a membrilor Consiliului superior de justiție pentru a avea acces la informații clasificate. Opoziția a avertizat că în acest mod ministrul de interne va fi cel ce va decide cine din judecătorii supremi să participe sau nu la anumite procese.

Printr-un alt amendament proprietățile dobândite într-un mod ilegal vor putea fi blocate imediat după ce va fi introdus actul de acuzare.

Acum procedura de confiscare poate fi declanșată numai la baza unei sentințe. Răspunzând criticilor Comisiei Europene ministrul justiției a cerut să fie anchetați toți care nu pot dovedi proveniența legală a unor venituri de peste 30 000 de euro. Se va aplica principiul proporționalității. De pildă, pentru neplată a 10 milioane de euro TVA sau accize vor fi conficate proprietăți în aceeași valoare.

Pănă acum în conformitate cu vechea lege au fost blocate proprietăți și conturi bancare în valoare de 300 de milioane de euro. Pentru 100 de milioane au loc procese de confiscare.
XS
SM
MD
LG