Linkuri accesibilitate


Ernest Vardanean va petrece sărbătorile în închisoare. Anul acesta și încă 14 ani de acum înainte, dacă voința autorităților de la Tiraspol va rămîne intactă. Ceva se poate schimba. Evident, după vechiul lor obicei, saltimbancii de la Tiraspol au pus mîna pe o persoană pe care o țin la răcoare, pentru a negocia la momentul potrivit: un contract, o sumă în cash sau o concesie politică vor fi deajuns pentru eliberarea lui Vardanean.

A fost Vardanean cu adevărat spion al serviciilor secrete moldovenești? Cu această întrebare începe prima concesie. Singurul lucru de adăogat e că Vardanean putea fi spion, bucătar, jurnalist sau marțian. N-are importanță. Trupa de la Tiraspol n-are dreptul să judece nimic și pe nimeni, cu posibila excepție a propriilor vieți de provocatori și șantajiști. Nu există practic nici o diferență între tartorii de la Tiraspol și borfașii de meserie, fie că vorbim de teroriști, hoți de buzunare sau traficanți de arme. Vardanean a fost răpit și închis. Asta e tot.

Acuzațiile și procesul care au urmat sînt lipsite de bun simț și valoare. Ce nu pot înțelege tartorii de la Tiraspol e că într-o nu prea bună zi vor păți același lucru. Asta e legea lumii în care trăiesc, așa se poartă stăpînii lor cu slugile nefolositoare. Acum, viitorul pare cuminte. Peste un timp, cînd cărțile se vor amesteca din nou, trupa de la Tiraspol va fi sacrificată. Tot cu argumente forțate și înscenări brutale.

Probabil mulți din actorii farsei de la Tiraspol își fac socoteala că vor fi înlăturați dar vor scăpa cu banii pe care au apucat să îi ascundă sub salteaua de acasă sau din Elveția. Sigur? Justițiarii de la Tiraspol uită că au văzut și că știu prea multe. Iar asta îi face incomozi. Șansa de pensionare e, în asemenea cazuri, aproape de zero.
XS
SM
MD
LG