Linkuri accesibilitate

Senatul american a ratificat tratatul START II


„Unul din puţinele momente când Senatul american are la îndemnână puterea de a proteja omenirea pe această planetă ameninţată”.


În ultimele ore ale sezonului legislativ 2010, Senatul Statelor Unite a ratificat noul tratat de reducere a armamentului nuclear. Votul în favoarea tratatului START vine după luni de îngrijorări ale administraţiei americane provocate de opoziţia republicanilor faţă de înţelegerea cu Moscova. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Scorul din Senatul american a fost de 71 de voturi pentru tratat şi 26 împotrivă. Un deznodământ fericit pentru preşedintele Obama şi democraţii lui care şi-au asigurat, după multe emoţii, voturile câtorva republicani, suficiente pentru aprobarea înţelegerii cu Federaţia Rusă.

Cu câteva clipe înaintea votului de aseară, preşedintele democrat al Comisiei pentru relaţii externe din Senat, John Kerry, le-a reamintit, mai ales republicanilor, cât de important este tratatul: „Este unul din puţinele momente când Senatul american are la îndemnână puterea de a proteja omenirea pe această planetă ameninţată”, a spus Kerry.

Tratatul START II, semnat de preşedinţii Obama şi Medvedev la Praga, în aprilie, prevede o limită de 1500 pentru numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura cele mai mari puteri nucleare ale globului, Statele Unite şi Rusia.
În aşteptarea prelungită a votului din Senat, inspectorii din cele două ţări nu au mai făcut vizite reciproce la instalaţiile nucleare din cealaltă ţară vreme de un an – un interval periculos de lung, în opinia experţilor militari.

Campania democraţilor pentru cele câteva voturi republicane a inclus zeci de articole de presă, discursuri şi scrisori de sprijin semnate de preşedintele Obama, vicepreşedintele Biden, secretarul de stat Clinton, dar şi de foşti comandanţi militari şi foşti preşedinţi, din ambele tabere politice.

În urmă cu o săptămână, „New York Times” a publicat un editorial în care republicanii erau rugaţi să voteze pentru tratat de 25 de miniştri de externe din Europa. Ratificarea tratatului a fost o victorie obţinută cu greu de Casa Albă.

Vorbind imediat după votul din Senat, preşedintele Obama a spus că tratatul cu ruşii este „cel mai important acord de control al armamentului din ultimele decenii” şi a insistat că el este în interesul naţional al americanilor, în accepţia cea mai banală a cuvântului. „Graţie acestui tratat, inspectorii noştri vor putea începe din nou să verifice bazele nucleare ruseşti. Vom putea să avem încredere, dar să verificăm, în acelaşi timp”, a spus Obama.

Ratificarea tratatului a fost salutată de îndată de Moscova, care s-a arătat îngrijorată de tergiversarea votului de la Washington, în ultimele luni.
Acum, deputaţii din Duma de Stat vor trebui să analizeze unele amendamente aduse de colegii lor de la Washington, dar experţii spun că aprobarea lor de către ruşi nu va fi o problemă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG