Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă și diplomația moldovenească (Komsomolskaia Pravda)


„Înainte pe drumul care duce înapoi” (Literatura și Arta).


Ce au în comun Lupu şi Voronin, Voronin şi Plahotniuc sau Grecianâi şi Godea? Din „Ziarul de Gardă” aflăm că primii s-au născut în zodia gemeni, ceilalţi – în anul şarpelui, iar ultimii - în zodia vărsător. Ce îi aşteaptă pe politicieni conform previziunilor astrologice îi lăsăm pe ascultătorii noştri să afle din ziar, dar o concluzie a publicaţiei spune că, potrivit acestor preziceri, politicienii moldoveni vor avea succes în 2011 dacă vor lucra în echipă şi vor uita de frustrările mai vechi.

Tot despre politicieni la general, Gheorghe Budeanu scrie astăzi în „Timpul” că s-a săturat să asculte bulivernele lor despre principii şi valori. Ascultându-i la diferite posturi de televiziune pe liderii celor trei partide care trebuie să refacă AIE, vezi că vorbesc dar nu spun nimic, de îşi vine să-ţi iei lumea în cap şi să fugi la ţară, îşi împărtăşeşte impresiile jurnalistul.

Iar într-un articol de opinie din „Literatura şi Arta”, întitulat „Înainte pe drumul care duce înapoi”, găsim afirmaţia: politicienii noştri trebuie să ştie – AIE, ea e pentru Moldova, iar alianţa pentru Moldova de care ne vorbeşte Voronin este contra Moldovei, contra intereselor şi a poporului ei.

Într-un interviu publicat în „Moskovski Komsomoleţ v Moldove”, într-un articol ce vizează tema accesibilităţii locuinţelor pentru cetăţeni, se constată că potrivit statisticilor cu privire la venitul mediu pe cap de locuitor, o familie medie moldovenească ar avea nevoie să adune bani pe parcursul a 13 ani pentru a-şi putea cumpăra un apartament cu două camere şi cu o suprafaţă de 45 de metri pătraţi. Cu condiţia că aceşti bani ar merge exclusiv pentru procurarea locuinţei. Autorul prezintă date de analiză a agenţiei imobiliare internaţionale Evans, potrivit căreia, de exemplu, cetăţenii din Maroc ar avea nevoie să adune bani 67 ani şi jumătate. Cetăţeanul SUA ar avea nevoie de doi ani şi 7 luni, în timp ce unui cetăţean al Rusiei – iar fi necesară o perioadă medie de peste 26 de ani.

Într-un amplu interviu acordat publicaţiei „Komsomolskaia Pravda” , ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vicepremierul Iurie Leancă spune, că păstrând ritmurile actuale de negocieri, am putea spera pe călătoria fără vize în UE până la sfârşitul lui 2012. Referitor la problema transnistreană, ministrul spune că „este imposibil să soluţionezi o problemă exercitând presiuni dinafară, fără a crea condiţiile necesare, interne”.

Autorul unui articol din „Kişinovski obozrevatel” afirmă că „Rusia şi-a exprimat intenţia să întreprindă anumite acţiuni în direcţia transnistreană, dacă în Moldova va fi creată o alianţă de centru-stânga. Şi Moscova poate fi înţeleasă în acest sens: cheltuielile pentru întreţinerea Transnistriei sunt enorme, iar regimul Smirnov crează o imagine negativă Rusiei, de fapt negativă în permanenţă”. Dacă va fi creată însă o alianţă de centru – dreapta, [....] perspectiva Moldovei de păstrare a suveranităţii va rămâne sub un mare semn de întrebare”. „De fapt, - mai spune autorul de la „Kişiniovski Obozrevatel” – marile puteri se interesează de Moldova în mod exclusiv datorită Transnistriei, mai exact prezenţei militare ruse acolo. Iar dacă se va reuşi scoaterea Rusiei de acolo, soarta de mai departe a Moldovei, ca şi a Transnistriei, în principiu nu va mai interesa pe nimeni. În particular, SUA nu este împotriva alipirii Moldovei la România...” mai apreciază autorul.

Nezavisimaia Moldova”, publicaţie căreia i se atribuie o politică editorială apropiată PCRM, acuză, practic, fruntaşi ai PLDM, inclusiv pe ministrul Sănătăţii, că ar fi „acaparat” piaţa medicamentelor şi că ar fi provocat în mod premeditat scumpirea acestora. Premierul Vlad Filat este vizat într-un alt articol al aceleiaşi gazete, în care se afirmă că el „laudă activitatea Serviciului Vamal în ciuda aprecierilor negative date de structurilor internaţionale”.
XS
SM
MD
LG