Linkuri accesibilitate

22.12 - Chișinău: Reluarea discuțiilor la nivel de experți asupra statutului juridic al regiunii transnistrene


Vasile Sturza: „Vor fi puse în discuţie proiectele prezentate de reprezentantul Federaţiei Ruse, proiectul prezentat de Chişinău încă în mai, aprilie-mai curent, cât şi propunerile concrete care au fost făcute de Misiunea OSCE.”


22 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Reluarea discuțiilor la nivel de experți asupra statutului juridic al regiunii transnistrene.

Dan Ionescu: Revenit de la Budapesta, unde a participat la o întrunire dedicată reglementării diferendului transnistrean, negociatorul principal din partea Republicii Moldova, Vasile Sturza, a dat amănunte despre apropiata perspectivă a reluării tratativelor dintre Chişinău şi Tiraspol. Mai multe de la Eleonora Lisnic.

Grupurile de experţi pentru negocierea statutului juridic special al regiunii transnistrene au convenit să reia disuţiile asupra acestui document săptămâna viitoare. Acesta ar fi rezultatul reuniunii de la Budapesta, care i-a întrunit la masa tratativelor pe preşedinţii comisiilor de stat pentru reglementarea diferendului transnistrean din partea Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi Ucrainei.

La această întrunire au participat, bineînţeles, reprezentanţi ai Misiunii OSCE şi negociatorii din partea Tiraspolului. Preşedintele Comisiei de stat de la Chişinău în problema diferendului transnistrean, Vasile Sturza, ne-a declarat, că săptămâna viitoare negocierile pentru elaborarea statututlui juridic special vor porni de la proiectele elaborate de experţii de la Chişinău, experţii de la Moscova şi cel propus de Misiunea OSCE. De asemenea, ar urma să fie consultat pentru eventuala preluare a unor prevederi, proiectul propus de negociatorii transnistreni.

Vasile Sturza: „Vor fi puse în discuţie proiectele prezentate de reprezentantul Federaţiei Ruse, proiectul prezentat de Chişinău încă în mai, aprilie-mai curent, cât şi propunerile concrete care au fost făcute de Misiunea OSCE.”

Potrivit preşedintelui Comisiei de stat în problema transnistreană, la Budapesta toţi mediatorii au atenţionat Tiraspolul asupra faptului, că negocierile se vor baza pe principiul păstrării suveranităţii şi integrităţii teriotriale a Republicii Moldova, singurulul subiect al dreptului internaţional, regiunea transnistreană fiind parte componentă a acestui stat. Potrivit lui Vasile Sturza, negocierile vor fi reluate, indiferent de evoluţiile pe plan politic de la Chişinău.

Vasile Sturza: „Noi am spus-o şi au spus-o foarte clar şi reprezentanţii ţărilor mediatoare, ţărilor garante, că aceste circumstanţe nu pot fi motiv de a nu continua negocierile.”

Tratativele în problema statutului juridic special pentru regiunea transnistreană au intrat în impas în luna aprilie. Experţii transnistreni au refuzat în repetate rânduri să discute cu partea de la Chişinău. La Budapesta, însă, potrivit participanţilor, Tiraspolul a fost de acord cu reluarea tratativelor. Să reamintim în această ordine de idei, că negocierile se blochează în principal din cauza interpretărilor diferite, date de către părţi definiţiei de stat comun. Tiraspolul pretinde, că asta ar însemna un stat comun, format din doi subiecţi egali în drepturi, adică doi subiecţi ai dreptului internaţional.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Agenţia de ştiri Flux făcea cunoscut astăzi, că preşedintele Lucinschi va semna în cursul săptămânii viitoare decretul cu privire la retragerea cetăţeniei deţinutului politic Ilie Ilaşcu. Potrivit unuia din membrii Comisiei pentru cetăţenie şi graţiere de pe lângă Preşedinţie, această Comisie a examinat şi aprobat săptămâna aceasta cererea lui Ilaşcu de a i se retrage cetăţenia moldoveană.
XS
SM
MD
LG