Linkuri accesibilitate

Cauzele retragerii concernului RWE din proiectul Belene


Din perspectiva depeșelor diplomatice americane (via WikiLeaks)

Din rapoartele ambasadei americane la Sofia publicate de WikiLeaks reiese că concernul german RWE s-a retras, în octombrie 2009 din proiectul centralei nucleare „Belene” din cauza temerilor legate de securitatea construcției și a problemelor cu finanțarea. Într-un document, citat de cotidianul britanic „The Guardian”, se arată că colaborarea cu bulgarii și rușii s-a adeverit a fi „otravă pentru investițiile concernului german în Europa”.

La numai câteva săptămîni după ce au decis să participe cu 49% din capital la cea de a doua centrala atomoelectrică bulgară RWE a început să bată în retragere.

Raportul ambasadei americane semnat de ambasadoarea Nancy McEldowny a fost adresat trimisului special american pentru probleme energetice în Europa și Asia, Richard Morningstar.

McEldowny informează că din contactele sale bulgare a aflat că guvernul de la Sofia se grăbește să înceapă construcția pentru a fi menținut concernul RWE în proiect. Nemții au declarat că nu vor investi la Belene pănă când nu va fi turnat primul beton.

Experții în materie și-au exprimat în șoaptă temerile legate de neluarea în seamă a practicilor internaționale pentru securitate nucleară, cea ce ar putea genera riscuri foarte mari.

RWE s-a plîns că este „ținuți la întuneric” de proiectanți și constructori. Concernul german a cerut să-i fie pusă la dispoziție toata documentația proiectului. Au generat probleme lipsa de transparență și necesitatea de a lucra cu „Atomstroiexport”. Nemții au dus convorbiri cu alte companii europene printre care și „Electrabel” din Belgia dar nu au reușit să vândă o parte din cele 49 de procente din capitalul centralei.

Viceprim-ministrul și ministru al economiei și energeticii Rumen Ovciarov este caracterizat de ei drept un „maestro energetic prorus”.

Ambasadoarea americană scrie că „Belene” a oferit o șansa ca dependența energetică a Bulgariei fața de ruși să fie redusă dar guvernul ex-comunistului Stanișev împreună cu oligarhii cu conexiuni la Moscova nu a profitat de ea.
XS
SM
MD
LG