Linkuri accesibilitate

Franța și Germania se opun aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen în 2011


Parisul și Berlinul invocă carențele celor doua state în domeniul justiției, luptei anti-corupție și criminalității organizate.










Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre Comisarul UE pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi "prematura", daca ar avea loc in martie 2011.

"Nu sint reunite toate conditiile pentru aderarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen", precizeaza ministrii de interne german si francez, care mentioneaza in scrisoarea lor adresata Comisiei Europene “carentele” celor doua state in domeniul justitiei, luptei anti-coruptie si criminalitatii organizate.

Inaltii oficiali din Germania si Franta considera ca nu pot fi trecute cu vederea restantele constatate de Comsiia Europeana in ultimele rapoarte pe justitie. Atit Romania, cit si Bulgaria se afla inca sub monitorizarea Bruxelles-ului, fiindca nu si-au rezolvat nici buna functionare a justitiei, nici chestiunile devenite traditionale aici in Balcani prin care oamenii cu functii, politicienii in genere continua sa faca nestingheriti trafic de influenta.

In Romania, bunaoara, nici un fost ministru nu a primit inca o pedeapsa definitiva pentru acte de coruptie, desi exista multe dosare care treneaza la tribunale. Totusi, oficialii romani sustin ca spre deosebire de Bulgaria, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa intre in spatiul Schengen de libera circulatie. Altfel spus din punctul lor de vedere Romania si-a securizat granitele dupa standardele Uniunii Europene.

Aceiasi oficiali romani recunosc in schimb ca progresele in lupta contra-coruptiei stagneaza, iar reformele in interiorul breslei magistratilor sint blocate. Este blamat astfel parlamentul, care s-a opus in ultimii ani de mai multe ori cercetarii penale a unor deputati sau senatori, dar si corpul judecatorilor care ezita sa finalizeze marile dosare de coruptie in cazuri celebre precum cel al fostului premier Adrian Nastase.

Pe de alta parte in scrisoarea ministrilor de interne din Franta si Germania, cei doi inalti oficiali recunosc ca din punct de vedere tehnic, procesul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este in general “pozitiv”.

Senatorul liberal Teodor Melescanu, fost ministru de externe, socoteste actiunea
Frantei si Germaniei “ilegala, imorala si discriminatorie”, in vreme ce senatorul socialist Mircea Geoana, si el fost ministru de externe califica opozitia Parisului si Berlinului drept “o lovitura dura” la adresa Romaniei si un esec al actualei administratii.

Una peste alta decizia Frantei si Germaniei de a face front comun impotriva extinderii spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria este un semnal extrem de serios la adresa ultimelor state primite in Uniunea Europeana.

Asadar, oficialii romani ar trebui sa decripteze acest semnal cit mai repede cu putinta, fiindca in subtext mesajul este clar: Romania a fost primita in Uniunea Europeana fara sa fi indeplinit toate criteriile politice si economice, deci nu are aceleasi drepturi ca celelalte membre.
XS
SM
MD
LG