Linkuri accesibilitate

Critici severe la adresa represiunii polițiste din Belarus


Casa Albă (Washington): „în mod limpede un pas înapoi în relaţia Statelor Unite cu Belarus”.


Preşedintele din Belarus, Alyaksandr Lukashenka, şi-a declarat victoria în alegerile prezidenţiale de duminică. Rezultatul oficial anunţat ieri este de aproape 80% din voturi în favoarea lui. Dar capitala ţării, Minsk, a fost scena unor scene de violenţă, iar poliţiştii au arestat şapte din contracandidaţii lui Lukashenka la şefia statului. Criticile occidentale sunt tot mai numeroase, părând să semnaleze sfârşitul unei tentative de apropiere între Belarus şi UE. Detalii are de la Praga Mircea Ţicudean.

Incidentele de la Minsk au fost condamnate de coordonatoarea politicii externe europene, Catherine Ashton, într-o declaraţie citită ieri la Bruxelles de purtătoarea ei de cuvânt Maja Kociancic. În declaraţia lui Ashton este criticată folosirea violenţei de către poliţişti şi în special lovirea şi arestarea mai multor lideri ai opoziţiei, inclusiv candidaţi prezidenţiali.

Duminică noaptea, când au izbucnit violenţele, au fost reţinuţi de poliţie şapte din cei nouă contracandidaţi ai lui Lukashenka. Unul dintre ei, Uladzimir Nyaklyaeu, a fost arestat pe patul de spital, unde ajunsese după ce a fost bătut până la pierderea cunoştinţei de forţele de poliţie. Soţia lui, Volha, a spus că politicianul a fost luat din spital de persoane în haine civile, care nici măcar cu nu i s-au prezentat.

Iată ce a declarat preşedintele Lukashenka despre soarta rivalului său, în faţa presei: „Ar trebui oare să ştie preşedintele unde se află un fost candidat prezidenţial? Scuzaţi-mă, dar dacă vreţi să-l vedeţi, se află într-un centru de detenţie” – a spus Lukashenka. Serviciul belarus al Europei Libere spune că doi dintre candidaţii arestaţi duminică au fost eliberaţi aseară.

Reacţia dură a autorităţilor de la Minsk la proteste a fost criticată aseară de Departamentul de Stat de la Washington. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Philip Crowley, a spus că guvernul din Belarus trebuie să-i elibereze de îndată pe cei arestaţi şi să se abţină şi în zilele următoare de la violenţe, intimidări şi eventuale arestări ale celor care nu fac decât să-şi exercite drepturile fundamentale.

Iar într-o declaraţie a Casei Albe se spune că „evenimentele din ultimele 24 de ore sunt în mod limpede un pas înapoi în relaţia Statelor Unite cu Belarus”.
Kremlinul nu a comentat incidentele, dar ambasada rusă la Minsk a spus că violenţa împotriva unor jurnalişti ruşi „n-a fost justificată” şi a cerut lista gazetarilor ruşi reţinuţi de autorităţi.

Agenţiile de presă relatează că luni seară vreo 20 de demonstranţi s-au adunat din nou în piaţa centrală a Minskului, dar au fost împrăştiaţi repede de poliţişti.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG