Linkuri accesibilitate

Senatul SUA respinge amendamente republicane pentru o renegociere a tratatului START II


Președinții american și rus la semnarea noului tratat la Praga în aprilie 2010
Președinții american și rus la semnarea noului tratat la Praga în aprilie 2010

Amendamentele introduse de republicani vizau mărirea numărului de inspectori, autorizarea unui număr suplimentar de proiectile, precum și inițierea de noi negocieri cu privire la arme nucleare tactice.


In Senatul American continua discutiile cu privire la Tratatul privind reducerea armamentului strategic, cu Rusia, cunoscut sub denumirea de START. In ce faza se afla aprobarea acestui important document ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Plenul Senatului a respins trei amendamente care practic ar fi oprit Tratatul START cu Rusia, cel putin in aceasta faza a deliberarilor. Casa Alba si-a exprimat speranta ca Senatul va aproba tratatul vizind reducerea armementului strategic, inainte de Craciun. Amendamentele introduse de republicani vizau marirea numarului de inspectori, autorizarea unui numar suplimentar de proiectile, precum si initierea de noi negocieri cu privire la arme nucleare tactice.

Democratii, care controleaza Senatul si vor continua sa-l controleze si in Congresul viitor, au reusit sa infringa amendamentele, la fel cum au facut-o si-n doua imprejurari anterioare. Redeschiderea de negocieri ar fi anulat orice sansa ca tratatul sa fie aprobat, in aceasta faza.

Ministrul rus de externe, Sergei Lavrov a avertizat, intr-un interviu acordat agentiei Interfax ca amendamentul respectiv ar putea compromite acordul, el explicind “nu poti redeschide tratatul pentru a nogicia din nou”. Tratatul, care prevede reducerea armelor nucleare strategice pina la 1,500, de fiecare parte, in interval de sapte ani, este o prioritate majora de politica externa pentru presedintele Barack Obama, in aceasta sesiune legislativa.

Tratatul, semnat de presedintii Obama si Medvedev in luna aprilie anul acesta este considerat esential pentru punerea pe baze noi a raporturilor cu Rusia. Statele Unite au nevoie de ajutorul Moscovei in diverse chestiuni internationale intre care programul nuclear Iranian si razboiul din Afganistan.

Analisti arata ca daca Senatul respinge tratatul, aceasta ar genera o criza majora in raporturile dintre cele doua tari. Kremlinul ar pune sub semnul intrebarii capacitatea lui Barack Obama de a produce rezultate, in raporturile bilaterale. Anumite forte politice din Rusia ar profita de ocazie pentru a critica politica de apropierea fata de Statele Unite. Daca tratatul e respins, ar avea de suferit si presedintele Medvedev care a investit capital politic, ajutind America sa rezolve problema iraniana.

Tratatul se bucura de sprijinul cercurilor diplomatice si militare. Toti fostii secretari de stat republicani, in viata s-au pronuntat pentru adoptarea documentului. Democratii au nevoie de sprijinul a noua republicani pentru a obtine ratificarea. Un vot ar putea avea loc fie azi, fie - mai probabil - joi.
XS
SM
MD
LG